Poslopje parlamenta so preplavili protestniki. Foto: Reuters
Poslopje parlamenta so preplavili protestniki. Foto: Reuters

Policija je proti protestnikom uporabila solzivec, vendar se je množici vseeno uspelo prebiti skozi močno utrjena vrata zelene cone in vstopiti v parlament, ki so ga pozneje tudi mirno zapustili.

"Sem proti skorumpiranim uradnikom, ki so na oblasti," je dejal 41-letni delavec Mohamed Ali, eden od več sto protestnikov, ki so vstopili na varovano območje vladnih stavb.

Predsednik vlade Mustafa al Kademi je protestnike pozval, naj se "nemudoma umaknejo", in opozoril, da bodo varnostne sile zagotovile "zaščito državnih institucij in tujih misij ter preprečile kakršno koli škodo za varnost in red".

Vendar pa je ukaz o umiku moral izdati al Sadr sam, preden so se protestniki po dveh urah začeli razhajati. "Revolucija reform ter zavrnitev nepravičnosti in korupcije," je al Sadr v podporo protestnikom zapisal na Twitterju in dodal, da je bilo sporočilo protestnikov uslišano ter da naj molijo, "preden se varno vrnejo domov". Podporniki al Sadra mu priznavajo, da je potomec preroka Mohameda.

V Iraku vdor v parlament

Sadrov blok je na oktobrskih volitvah s 73 osvojenimi sedeži v 329-članskem parlamentu postal največja parlamentarna frakcija. Devet mesecev po volitvah je oblikovanje nove vlade v državi še vedno na mrtvi točki. Prejšnji mesec se je politična kriza v državi še poglobila, ko je 73 Sadrovih poslancev skupinsko odstopilo.

Protesti so najnovejši izziv za z nafto bogat Irak, ki je kljub naraščajočim svetovnim cenam energije še vedno v politični in socialno-ekonomski krizi.

Protestniki nasprotujejo kandidaturi Mohameda al Sudanija, nekdanjega ministra in guvernerja ene od iraških provinc, za položaj predsednika vlade. Tega je za ta položaj predlagal proiranski koordinacijski okvir oziroma parlamentarno zavezništvo, ki vključuje proiranske šiitske politične sile.

Protestniki so se umaknili šele po pozivu al Sadra. Foto: Reuters
Protestniki so se umaknili šele po pozivu al Sadra. Foto: Reuters