Protesti so izbruhnili v soboto, potem ko so iranske oblasti priznale, da je Iranska revolucionarna garda v sredo po nesreči oziroma nenamerno sestrelila ukrajinsko potniško letalo, pri tem pa je umrlo vseh 176 potnikov na krovu, večina je bila Irancev in Kanadčanov. Sestrelitev se je zgodila le nekaj ur po tem, ko so Iranci napadli ameriške tarče v Iraku kot povračilo za likvidacijo generala Kasema Solejmanija nekaj dni pred tem.

Protesti pred univerzo Amir Kabir v Teheranu. Protestnike je še dodatno razburilo nekajdnevno prikrivanje resničnega vzroka nesreče letala. Foto: EPA
Protesti pred univerzo Amir Kabir v Teheranu. Protestnike je še dodatno razburilo nekajdnevno prikrivanje resničnega vzroka nesreče letala. Foto: EPA

Vzkliki: "Smrt diktatorju!"
V nedeljo so protestniki na trgu Azadi v Teheranu med drugim vzklikali "Smrt diktatorju", kar se je nanašalo na iranskega vrhovnega vodjo ajatolo Alija Hameneja, ki je na čelu države od leta 1989. Na družbenih omrežjih so se pojavili posnetki, na katerih je slišati strele in videti pripadnike paravojaške milice Basidž, ki na motorjih napadajo protestnike, tudi z noži in kiji. Na enem od posnetkov je videti tudi mlako krvi in žensko, ki naj bi bila ustreljena v nogo, poroča BBC.

Študentje: Ubili ste elito in jo zamenjali s kleriki

Prižiganje sveč v spomin na 176 žrtev v sestreljenem ukrajinskem letalu. Foto: EPA
Prižiganje sveč v spomin na 176 žrtev v sestreljenem ukrajinskem letalu. Foto: EPA

Protesti so se v Teheranu nadaljevali tudi v ponedeljek. "Ubili so našo elito in jo zamenjali s kleriki," so vzklikali študentje pred univerzo v Teheranu. O protestih v ponedeljek poročajo tudi iz Isfahana, največjega mesta na jugu države. Celoten obseg protestov v Iranu je sicer težko oceniti zaradi določene blokade neodvisnih medijev, navaja Reuters.

Rahimi: Policija protestnike obravnava potrpežljivo
Kljub obremenilnim posnetkom je šef policije v Teheranu general Hosein Rahimi zanikal, da bi policija streljala na protestnike, tako kot se je to zgodilo novembra lani, ko je bilo v protivladnih protestih ubitih več sto ljudi. "Policija je protestnike obravnavala potrpežljivo," trdi Rahimi.

Uradni govorec iranske vlade Ali Rabej je nedeljsko "opozorilo" ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj iranske oblasti ne pobijajo svojih ljudi, označil za "krokodilje solze", navaja BBC.

Iranska igralka Taraneh Alidoosti: Smo talci, ne državljani
Protestnike so medtem podprli nekateri znani Iranci. Kapetan iranske odbojkarske reprezentance Said Maruf je na družbenem omrežju Instagram pisal o represiji v Iranu in izrazil upanje, da je bila sestrelitev letala zadnje dejanje "prevare in neumnosti". Ena najbolj znanih iranskih igralk Taraneh Alidoosti je zapisala, da Iranci v lastni državi niso obravnavani kot "državljani, ampak kot talci".

V Iranu se nadaljujejo protivladni protesti

Trump odobril likvidacijo Solejmanija, ker je predvidevala nič ali malo nedolžnih žrtev
Ameriški mediji so v ponedeljek poročali, da je Trump likvidacijo Solejmanija odobril že pred sedmimi meseci. Likvidacijo Solejmanija je goreče zagovarjal nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton, ko je Iran junija lani sestrelil ameriško brezpilotno letalo. Trump se je takrat odločil, da ne bo odgovora, ker ni bilo ameriških žrtev. Po zavzetju veleposlaništva v Bagdadu konec decembra lani pa mu je obrambni minister Mark Esper dal na mizo vrsto možnih odgovorov, med katerimi je bil tudi napad na Solejmanija. Trump je odločitev za likvidacijo sprejel tudi zato, ker je predvidevala nič ali malo nedolžnih žrtev.