V turški prestolnici Ankara so potekali protesti proti politiki ZDA. Foto: EPA
V turški prestolnici Ankara so potekali protesti proti politiki ZDA. Foto: EPA

Ameriški obrambni minister Mark Esper je dejal, da je Trump po stopnjevanju napetosti v zadnjih tednih pripravljen na pogovore z Iranom brez predpogojev. "Pripravljeni smo se usesti in se brez predpogojev pogovarjati o novi poti naprej, o nizu korakov, s katerimi bi Iran postal normalnejša država," je dejal Esper.

Trump je sicer znova opozoril iranske voditelje, naj ne pobijajo protestnikov, ki so se znova zbrali na protestih zaradi sredne sestrelitve ukrajinskega letala.

Hamenej pa je na svoji spletni strani zapisal: "Razmere v regiji so neprijetne zaradi ZDA in njenih prijateljev. Edini način, da se borimo z njimi, je, da se lahko zanesemo na sodelovanje držav v regiji."

O razmerah v Iranu so govorili tudi voditelji Velike Britanije, Francije in Nemčije. Boris Johnson, Emmanuel Macron in Angela Merkel so v skupni izjavi Teheran pozvali, naj znova začne izpolnjevati obveze iz jedrskega sporazuma, podpisanega leta 2015, in naj se vzdrži novega nasilja.

Protest se je začel kot poklon žrtvam sestreljenega ukrajinskega letala. Foto: Reuters
Protest se je začel kot poklon žrtvam sestreljenega ukrajinskega letala. Foto: Reuters

Protesti zaradi sestrelitve letala

V Teheranu so v nedeljo drugi dan zapored potekali protesti študentov zaradi sestrelitve ukrajinskega letala, pri čemer je umrlo 176 ljudi. Policija je protestnike razgnala, za nekaj časa pa je pridržala tudi britanskega veleposlanika. Protestniki so med drugim vzklikali: "Lažejo nam, da je naš sovražnik Amerika. Naš sovražnik je tukaj."

Rakete zadele vojaško oporišče v Iraku

Vojaško oporišče Al Balad severno od Bagdada je zadelo osem raket katjuša, pri čemer so bili ranjeni štirje iraški vojaki. V tem oporišču so nastanjeni tudi ameriški vojaki, ki pa so se po izbruhu napetosti med ZDA in Iranom v zadnjih dveh tednih od tam večinoma umaknili. Tam jih je le še okoli 15.

V drugih predelih mesta so potekali tudi shodi v spomin ubitemu generalu Kasemu Solejmaniju in protesti proti ZDA in Združenemu kraljestvu.

Študenti so se prvič zbrali na ulicah v soboto – zvečer so odšli na univerzo Amir Kabir, da bi se poklonili žrtvam sestreljenega letala, dogajanje pa se je stopnjevalo v jezne proteste. Študenti so med drugim vzklikali "Vrhovni vodja, odstopi" in "Lažnivci" ter zahtevali odstop in kazenski pregon odgovornih za sestrelitev ukrajinskega potniškega letala, pa tudi krivcev za poskus prikritja tega incidenta.

Protesti pred univerzo Amir Kabir. Foto: EPA
Protesti pred univerzo Amir Kabir. Foto: EPA

Ob tem so tudi trgali fotografije generala Solejmanija, ki so ga ZDA likvidirale in s tem sprožile povračilne napade Irana, ki jim je sledila sestrelitev letala ob Teheranu. Iranske oblasti so sestrelitev po prvotnem večdnevnem zanikanju priznale in jo označile za "neodpustljivo napako".

Kot kaže, se je protestom pridružil tudi britanski veleposlanik v Iranu Rob Macaire, ki so ga oblasti prijele in za kakšno uro pridržale zaradi "hujskanja" protestnikov. Macaire je sicer zanikal, da je sodeloval v protestih. Sporočil je, da se je udeležil dogodka, "ki so ga napovedali kot bedenje za žrtve" sestrelitve letala.

"Aretacija našega veleposlanika v Teheranu brez razloga ali pojasnila pomeni očitno kršenje mednarodnega prava," je v odzivu sporočil britanski zunanji minister Dominic Raab.

Ob tem je Raab opozoril, da je Iran, ki je sicer tarča ostrih ameriških sankcij, na razpotju, ko se mora odločiti med potjo v odpadništvo ali pa narediti korake za popuščanje napetosti in nadaljevati po diplomatski poti.

Ameriški predsednik, ki je pred dnevi Iranu grozi z napadi na kulturne kraje, zdaj Irancem sporoča, da jim stoji ob strani. Foto: Reuters
Ameriški predsednik, ki je pred dnevi Iranu grozi z napadi na kulturne kraje, zdaj Irancem sporoča, da jim stoji ob strani. Foto: Reuters

Obsodbi prijetja britanskega veleposlanika se je pridružil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. Izrazil je zaskrbljenost in pozval k polnemu spoštovanju dunajske konvencije.

Trump ob sankcijah in grožnjah: Irancem stojim ob strani

Že dopoldne se je na Twitterju oglasil Trump, ki je na družbenem omrežju Twitter sporočil, da pozorno spremlja demonstracije v Iranu, in tamkajšnje oblasti posvaril pred novim pokolom protestnikov, pri čemer je imel v mislih novembrsko nasilno zatrtje protestov, v katerem je bilo po podatkih organizacije Amnesty International ubitih več kot 300 ljudi.

"Pogumnim ljudem Irana, ki že dolgo trpijo, sporočam: stal sem vam ob strani od začetka predsedovanja in moja administracija vam bo še naprej stala ob strani. Vaše proteste pozorno spremljamo in vaš pogum nas navdihuje. Ne sme biti novega pokola mirnih protestnikov ali odklopa interneta," je sporočil Trump, ki je pred nekaj dnevi Iranu grozil z napadi, tudi na njihove kulturne kraje. Trumpova vlada je uvedla tudi stroge omejitve potovanj iranskih državljanov v ZDA.