Gaza po napadih izraelskih letalskih sil maja lani. Foto: Reuters
Gaza po napadih izraelskih letalskih sil maja lani. Foto: Reuters

Urad Združenih narodov za človekove pravice je neodvisno preiskovalno komisijo ustanovil po 11-dnevni vojni maja lani. V medsebojnem obstreljevanju izraelske vojske in palestinskih oboroženih skupin na območju Gaze je bilo ubitih 260 Palestincev v Gazi in 13 Izraelcev na območju Izraela. Cilj ZN-a je bil preiskati domnevne kršitve človekovih pravic pred 11-dnevno vojno in po njej ter raziskati tudi "osnovne vzroke" konflikta.

"Nadaljujoča se izraelska okupacija palestinskega ozemlja in diskriminacija Palestincev sta ključna vzroka za ponavljajoče se napetosti, nestabilnost in podaljševanje konfliktov v regiji," je komisija zapisala v poročilu, objavljenem v torek.

"Končanje okupacije ne bo dovolj," je v 18-stranskem poročilu še zapisala tričlanska komisija iz Južne Afrike, Indije in Avstralije ter pozvala k dodatnim ukrepom za zagotavljanje človekovih pravic za Palestince, poroča Al Džazira.

"Izrael očitno ne namerava končati okupacije. Pravzaprav je vzpostavil jasno politiko za zagotovitev popolnega trajnega nadzora nad okupiranim palestinskim ozemljem. To vključuje spreminjanje demografije teh ozemelj z ohranjanjem represivnega okolja za Palestince in ugodnega okolja za izraelske naseljence. Izraelske politike in dejanja med Palestinci ustvarjajo frustracijo in vodijo v občutek obupa. Poganjajo cikel nasilja in podaljševanje konflikta," je med drugim v poročilu zapisal član komisije Chris Sidoti iz Južne Afrike.

Palestinske oblasti pozdravile poročilo

Palestinsko oboroženo gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze, je pozdravilo poročilo in pozvalo k pregonu izraelskih voditeljev za "zločine" proti palestinskemu ljudstvu. Palestinske oblasti so prav tako pozdravile poročilo in pozvale k odgovornosti na način, "ki odpravlja nekaznovanost Izraela".

Izrael bojkotiral preiskavo: "Zapravljanje denarja in truda"

Izraelsko zunanje ministrstvo je medtem poročilo označilo za "zapravljanje denarja in truda" in "lov na čarovnice". Izrael je sicer bojkotiral preiskavo in jo obtožil pristranskosti. Preiskovalcem je prepovedal vstop v Izrael in na palestinska ozemlja, zaradi česar so preiskovalci pričevanja zbirali iz Ženeve in Jordanije.

O poročilu bodo prihodnji teden razpravljali na Svetu ZN-a za človekove pravice.

Izrael okupira palestinska ozemlja od leta 1967

Izrael je po izraelsko-arabski vojni leta 1967, ki jo je sprožil, med drugim okupiral tudi palestinska ozemlja, Zahodni breg skupaj z Vzhodnim Jeruzalemom in Gazo. Vzhodni Jeruzalem si je pozneje pripojil, a mednarodna skupnost tega ni priznala. V naselbine in mesta na okupiranem Zahodnem bregu, kjer živi več kot tri milijone Palestincev, je Izrael naselil več kot 700.000 judovskih prebivalcev. Naselbine so po mednarodnem pravu nezakonite.