Izraelske sile med palestinskimi protestniki. Foto: Reuters
Izraelske sile med palestinskimi protestniki. Foto: Reuters

Po navedbah izraelske policije je po koncu jutranje molitve na Tempeljskem griču pri mošeji Al Aksa - kraj je svet tako za Jude kot muslimane - prišlo do nasilja, v katerem so izgredniki metali kamenje. Nekateri so bili opremljeni z zastavami islamističnega gibanja Hamas, so sporočili v policiji in dodali, da je bilo med okoli 12.000 verniki približno 100 izgrednikov. Aretirali so sicer najmanj 300 Palestincev.

Palestinska tiskovna agencija Vafa je poročala, da je "več deset izraelskih policistov vdrlo v mošejo" in napadlo muslimanske vernike med jutranjo molitvijo.

Izraelska policija medtem trdi, da v samo mošejo ni vstopila, in da je do kaosa in spopadov prišlo, ko je "več zamaskiranih moških" vkorakalo v mošejo in sprožilo pirotehnična sredstva.

V bolnišnice so prepeljali 117 poškodovanih, več deset pa so jih oskrbeli na kraju dogodka, je povedal predstavnik palestinskega Rdečega polmeseca. Ta organizacija je še sporočila, da so izraelske sile omejevale dostop reševalnih vozil in reševalcev do območja mošeje.

Kot poroča Al Džazira, je do zadnjega nasilja prišlo po tem, ko so skrajno desničarske judovske skupine pozvale k racijam na območju Al Akse med judovskim praznikom pasha in žrtvovanju živali na dvorišču mošeje, kar se tam ni zgodilo že od starodavnih časov.

Protest v Gazi

V znak solidarnosti s Palestinci v Vzhodnem Jeruzalemu in Zahodnem bregu se je na stotine ljudi zbralo na ulicah Gaze. Pozivali so k arabski in širši mednarodni podpori za vernike na območju Al Akse in druge na okupiranih območjih.

V nagovoru protestnikov je višji predstavnik gibanja Islamski džihad Kaled Al Batš obsodil zadnje izraelske napade na vernike. "Podpiramo naš ljudski odpor in pozdravljamo duše naših mučenikov," je med drugim dejal.

Po poročanju Al Džazire je dejal, da palestinska gibanja "ne bodo tiho", če se bodo izraelske kršitve na območju mošeje al Aksa nadaljevale. "Ne bomo dopuščali izraelskih provokacij v mošeji Al Aksa in ne bomo sprejeli njihovega nadaljevanja," je dejal.

Tretji najsvetejši kraj za muslimane

Tempeljski grič, kjer stoji mošeja Al Aksa, je tretji najsvetejši kraj za muslimane, obenem pa je tudi judovski sveti kraj, saj sta tam stala dva judovska templja. V skladu z dogovorom lahko kraj obiščejo Judje, vendar tam ne smejo moliti.

Območje se nahaja v okupiranem delu Jeruzalema, ki je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, tako kot Zahodni breg, Gaza in sirska Golanska planota.

Lani med ramazanom, muslimanskim postnim mesecom, so spopadi med izraelskimi silami in tam živečimi Palestinci, ki so obiskali mošejo, privedli do napadov Hamasa na Izrael, ki je nato 11 dni bombardiral okupirano in blokirano Gazo. V izraelskih napadih je bilo ubitih 253 ljudi, med njimi tudi 66 otrok in 38 žensk. Najmanj 129 smrtnih žrtev, več kot polovica, je bilo civilistov. 1948 Palestincev je bilo med spopadi ranjenih, vključno s 610 otroki in 398 ženskami. V Izraelu pa je bilo ubitih 12 ljudi, od tega 11 civilistov.

Val nasilja je Izrael zajel tudi letos, saj je bilo od 22. marca v štirih napadih ubitih skupno 14 ljudi, med drugim je palestinski napadalec iz Dženina streljal v Bnei Braku, ortodoksnem judovskem mestu v okolici Tel Aviva.

V izraelski raciji v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu ranjenih več kot 150 Palestincev