Po uboju generala Moamerja Gadafija naj bi državo vodila vlada v Tripolisu, ki jo podpirajo tudi Združeni narodi, ne pa tudi general Halif Haftar s svojo vojsko (na fotografiji). Foto: Reuters
Po uboju generala Moamerja Gadafija naj bi državo vodila vlada v Tripolisu, ki jo podpirajo tudi Združeni narodi, ne pa tudi general Halif Haftar s svojo vojsko (na fotografiji). Foto: Reuters

Poročilo, v katerega vpogled so dobile nekatere tuje tiskovne agencije, naj bi navajalo, da so od leta 2018 v Libiji navzoči pripadniki zasebnega varnostnega podjetja Skupina Wagner. Od 800 do 1200 pripadnikov te skupine naj bi se bojevalo proti mednarodno priznani libijski vladi, podpirali pa naj bi tudi borce iz Sirije.

Skupina Wagner je domnevno povezana s Kremljem. Moskva sicer vseskozi zanika neposredno vpletenost v državljansko vojno v Libiji.

Izurjena enota za topniške in zračne napade

Pripadniki Skupine Wagner, ki so specializirani za topniške in zračne napade, so tudi izurjeni ostrostrelci. Poleg tega da sodelujejo v spopadih in še nekaterih operacijah, so izurjeni tudi za popravilo vojaških vozil. Njihovo delovanje učinkovito krepi Haftarjeve sile, še piše v poročilu. A to poročilo, ki so ga 24. aprila predložili Varnostnemu svetu ZN-a, ugotavlja tudi trenja med Skupino Wagner in Haftarjem.

Pripadniki te skupine naj bi se bojevali še v Siriji, Ukrajini in Srednjeafriški republiki. Da so tudi v Libiji, sta že lani poročala ameriška časopisa New York Times in Washington Post, a so Združeni narodi to potrdili šele zdaj.

Obvladujejo jugovzhodni del Libije

Haftarjeve sile obvladujejo obsežna območja na vzhodu in jugu Libije, ki je po arabski pomladi in padcu samodržca Moamerja Gadafija leta 2011 pristala v kaosu. Državo naj bi sicer vodila vlada v Tripolisu, ki jo podpirajo tudi Združeni narodi, ne pa tudi general Haftar s svojo vojsko. Haftar je prejšnji teden razglasil enostransko ustavitev spopadov med muslimanskim svetim mesecem ramazanom.