V Kuzestanu ob meji z Irakom je že od marca huda suša. Protestniki že najmanj šest dni zapored opozarjajo na hudo pomanjkanje vode in zahtevajo ukrepanje oblasti, poroča Euronews.

Iranske oblasti za pomanjkanje vode krivijo sušo, ki je povzročila zmanjšanje količin vode v rezervoarjih. Na začetku meseca je odhajajoči predsednik Hasan Rohani ocenil, da je letošnja suša najhujša doslej, saj je padlo približno 52 odstotkov manj dežja kot lani. Iran se sicer že več let spopada s sušo, najhuje je na jugu države.

Prebivalci z nafto bogatega Kuzestana ‒ na območju živi slabih pet milijonov ljudi, večino prestavljajo manjšinski Arabci ‒ opozarjajo, da jih iranska oblast zapostavlja. V zadnjih dnevih so na območju izbruhnili množični protesti. Več uveljavljenih iranskih pravnikov je medtem opozorilo, da je pomanjkanje vode v Kuzestanu posledica kraje vode iz rek v pokrajini.

V Kuzestanu že tedne opozarjajo na pomanjkanje vode in hudo sušo, protesti in izgredi pa so po uradnih podatkih zahtevali najmanj tri življenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med ubitimi je po navedbah Euronewsa tudi policist.

Amnesty International o višjem številu smrtnih žrtev

Nevladna organizacija Amnesty International medtem poroča o najmanj osmih smrtnih žrtvah med protestniki in mimoidočimi, med katerimi naj bi bil tudi najstnik. AI iranskim oblastem očita uporabo čezmerne sile in pravih nabojev, da bi razgnali mirne protestnike. Glede na analizo videoposnetkov s protestov in pričevanj so varnostne sile uporabljale smrtonosna avtomatska orožja in solzivec, še opozarjajo.

Blokada interneta

Humanitarne skupine opozarjajo tudi na omejevanje internetnih povezav v Kuzestanu. Opazovalci iz skupine NetBlocks so v četrtek potrdili, da so od prejšnjega tedna na območju "precejšnje motnje" v delovanju interneta. V mestih Ahvaz, Ramhormoz in Susangerd naj bi internetne povezave skoraj v celoti onemogočili. Kljub temu so na družbenih omrežjih številne objave s ključniki #KuzestanJeŽejen in #KuzestanNimaVode v farsiju in arabščini.

"Pod pretvezo težav z vodo": oblasti krivijo protestnike

Iranske oblasti so krivdo za streljanje na protestnike in varnostne sile pripisale oportunistom in izgrednikom. Iranska tiskovna agencija Fars je nedavno objavila intervjuje s svojci dveh ubitih moških, ki so se oddaljili od protestov. AI je sicer opozoril, da naj bi jih glede na njihove vire v takšno izjavo prisilili.

Odhajajoči predsednik Rohani je sicer proteste označil za "naravno pravico", še poroča Euronews.

Protesti v znak podpore s Kuzestanom se širijo po Iranu

Na zahodu Irana so medtem na protestih v znak podpore s Kuzestanom izbruhnili izgredi, ubit je bil en človek, še dva človeka sta ranjena. Nevladne organizacije s področja človekovih pravic iranskim oblastem očitajo uporabo čezmerne sile pri zatiranju protestov.

"Včeraj zvečer so več ur potekali izgredi na nekaterih ulicah Aligudarza," pa je poročala televizija Iribnews. Ljudje naj bi odšli na ulice "pod pretvezo težav z vodo v Kuzestanu".

Iranski portal v angleškem jeziku Iran Wire medtem poroča, da se protesti v podporo Kuzestanu širijo tudi po drugih iranskih pokrajinah, med drugim so potekali v Lorestanu, Bušehrju in Isfahanu.