Ženska na fotografiji ima kar 18 otrok, za katere mora poskrbeti. Foto: AP
Ženska na fotografiji ima kar 18 otrok, za katere mora poskrbeti. Foto: AP

Na jugu otoka bodo v prihodnjih mesecih zaradi premalo padavin pridelali manj kot polovico običajnega pridelka, s tem pa se bo kriza zaradi hrane še zaostrila, so napovedali Združeni narodi. Na južnem delu otoka se s sušo bojujejo že zadnja štiri leta, od oktobra, ko se običajno začne setvena sezona, pa je padla manj kot polovica običajnih padavin.

"Brez dežja s poljedelstvom ne bodo mogli preživiti svojih družin. Ne pretiravam, če rečem, da jih čaka smrt, če se razmere ne bodo hitro spremenile," je za Guardian dejala predstavnica organizacije Zdravniki brez meja Julie Reverse.

Mnoge družine se zaradi pomanjkanja pridelkov zatekajo k nabiranju divjih sadežev in listov, ki pa jih je težko jesti, nekateri so tudi nevarni za otroke in nosečnice. Človekoljubne organizacije poročajo, da so videle ljudi jesti termite in da mešajo plodove tamarinde s peskom.

Razmere so še poslabšali decembrski peščeni viharji, ki so prekrili obdelovalno zemljo in nekatero hrano.

Živino napada virus

ZN-ov program za hrano je opozoril, da se je akutna podhranjenost med mlajšimi od pet let v zadnjih štirih mesecih v mnogih predelih otoka skoraj podvojila. "Glavni razlogi so pomanjkanje padavin, višanje cen hrane in peščeni viharji. Prizadetih je 1,1 milijona ljudi. Družine bodo pridelale le malo hrane, zato se bodo morale zanesti na skromne zaloge," so še dejali. Mnogi prebivalci si lahko zaradi pomanjkanja privoščijo le en obrok na dan, ne morejo več niti plačevati šolnin za svoje otroke. Poleg tega je živino napadel neznani virus, zaradi katerega je poginilo do 20 odstotkov živali.