Tanker v Hormuški ožini.  Foto: EPA
Tanker v Hormuški ožini. Foto: EPA

Združeni arabski emirati so v nedeljo sporočili, da so bile blizu emirata Fudžaira, enega največjih svetovnih vozlišč, ki leži tik ob Hormuški ožini, napadene štiri komercialne ladje. Več podrobnosti o "sabotaži", kot so označili napad, niso izdali.

Savdska tankerja poškodovana ob napadu v Hormuški ožini

Danes se je na incident odzval Riad, ki je sporočil, da sta bila med napadenimi ladjami dva savdska tankerja. Savdskoarabski minister za energijo Kalid Al Falih je v izjavi sporočil, da je bil eden od njihovih tankerjev na poti v pristanišče Ras Tanura, kjer bi ga natovorili z nafto za ameriški trg. Po njegovih besedah je bil napad namenjen rušenju pomorske svobode in "varnosti naftnih zalog, namenjenih porabnikom po vsem svetu." Ob tem je dodal, da ima mednarodna skupnost skupno odgovornost, da zavaruje pomorsko navigacijo in zagotovi varnost tankerjev in blaži posledice takšnih incidentov na energetskih trgih. Po navedbah savdskoarabske novinarske agencije SPA v napadu, v katerem ni prišlo do razlitja nafte, ni bil ranjen nihče.

Poškodovan tudi norveški faktor
Zunanje ministrstvo ZAE-ja je po incidentu sporočilo, da operacije v pristanišču v Fudžairi potekajo nemoteno. Kasneje so objavili, da je bil pred obalo Fudžajra poškodovan tudi norveški tanker Andrea Victory, ki ga je zadel "neznani objekt". Kot so še sporočili, je posadka dobro, na plovilu pa je nastala gmotna škoda.

Iran poziva k preiskavi
Na dogajanje se je že odzval tudi Iran. Iransko zunanje ministrstvo je incident označilo kot "skrb vzbujajoč" in pozvalo k takojšnji preiskavi. Ob tem je tiskovni predstavnik ministrstva Abas Musavi dejal, da bo imel incident negativne posledice na varnost v pomorskem prometu, države v regiji pa pozval, naj ostro ukrepajo proti "destabilizirajočim zarotam tujih agentov", poroča Reuters.

Hormuška ožina, ki loči zalivske države in Iran, je ena ključnih svetovnih prometnic za dobavo nafte in zemeljskega plina. Napete razmere v ožini imajo lahko velike posledice na dobavo in tudi cene nafte. Po zadnjem incidentu so se cene nafte vrste brent že zvišale.

Do incidenta je prišlo sredi stopnjevanja napetosti med Iranom in ZDA. ZDA so na ta za izvoz nafte izjemno pomembno območje napotile letalonosilko, da bi zajezile krepitev vpliva Irana. Ta pa je napovedal protiukrepe, med drugim zaporo strateško pomembne Hormuške ožine, ki povezuje Perzijski zaliv z Omanskim oz. Indijskim oceanom.