Rohani je ameriške sankcije označil za gospodarski terorizem. : EPA
Rohani je ameriške sankcije označil za gospodarski terorizem. : EPA

"Upamo, da se bo naslednja ameriška administracija česa naučila iz preteklih treh let, tako da bo spoštovala zakone in pravila ter se vrnila k svojim zavezam," je povedal Rohani v televizijskem nagovoru.

"Naši ljudje so bili v zadnjih treh letih soočeni z gospodarskim terorizmom, pokazali so odpor in potrpežljivost brez primere," je poudaril. Dodal je, da bo Iran nadaljeval "odpor in potrpežljivost, dokler se druga stran ne bo uklonila pred zakoni in pravili".

Izrazil je upanje, da bodo tisti, ki so uvedli sankcije, ugotovili, da je njihova pot napačna in da ne bodo dosegli svojih ciljev.

Iransko zunanje ministrstvo je sicer že pred torkovimi predsedniškimi volitvami v ZDA napovedalo, da bo bolj kot na zmagovalca volitev pozorno na dejanja nove administracije v ZDA.

Administracija zdajšnjega predsednika, republikanca Donalda Trumpa, se je leta 2018 najprej enostransko umaknila iz zgodovinskega jedrskega sporazuma z Iranom, pozneje pa je okrepila, razširila in podaljšala sankcije proti Teheranu, ki močno hromijo iransko gospodarstvo.

Trumpov tekmec na volitvah, demokrat Joe Biden, pa napoveduje, da bi sporazum z Iranom iz leta 2015, ki je bil izpogajan v času, ko je bil sam podpredsednik ZDA, uporabil kot izhodišče za pogajanja z Iranom. Bidnu glede na doslej preštete glasovnice trenutno kaže bolje v boju za predsedniški položaj.

Visoki iranski predstavniki so že večkrat poudarili, da v ameriški predsedniški tekmi ne favorizirajo nikogar, ob tem pa so pozvali k vrnitvi k jedrskemu sporazumu, umiku sankcij in odškodnini za nastalo škodo.