Izstrelitev iranske manevrirne rakete med vojaškimi vajami ob Indijskem oceanu. Foto: Reuters
Izstrelitev iranske manevrirne rakete med vojaškimi vajami ob Indijskem oceanu. Foto: Reuters

Resolucija Združenih narodov, ki je potrdila iranski jedrski sporazum leta 2015, predvideva, da naj bi embargo na prodajo orožja Iranu z današnjim dnem "začel progresivno ugašati".

Iransko zunanje ministrstvo je ob tem sporočilo, da so z današnjim dnem ukinjene vse prepovedi na uvoz in izvoz orožja. "Današnja normalizacija iranskega obrambnega sodelovanja s svetom je zmaga za multilateralizem ter mir in varnost naše regije," je ob tem dejal zunanji minister Džavad Zarif.

V Teheranu so še zagotovili, da "nekonvencionalno orožje, orožje za množično uničevanje in tudi množično nakupovanje konvencionalnega orožja nima prostora v obrambni doktrini Irana".

Prodajo Iranu napovedali Rusija in Kitajska

Prvi ponudnici za prodajo orožja Iranu bosta Kitajska in Rusija, s čimer se Teheranu ne bo več treba zanašati zgolj na domačo proizvodnjo in tihotapljenje, poroča Guardian.

V Moskvi so sicer septembra že sporočili, da so pripravljeni "okrepiti vojaško sodelovanje s Teheranom". Podobno so tudi v Pekingu izrazili pripravljenost na prodajo orožja Iranu po 18. oktobru.

Nakupi omejeni zaradi gospodarskih težav in ameriških sankcij

Vendar nad Iranom poleg gospodarskih težav visijo tudi ameriške sankcije, zato ni pričakovati, da se bo iranska potrošnja za obrambne zmogljivosti kmalu približala regionalnim tekmecem, kot sta Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, poroča Guardian.

ZDA so avgusta v Varnostnem svetu ZN-a zahtevale, da bi embargo na orožje Iranu podaljšali za nedoločen čas, vendar niso uspele. Evropske članice so opozorile, da je zdaj prioriteta predvsem iskanje rešitev glede iranskega jedrskega programa, da se ta ne bi nadaljeval v smeri razvoja jedrskega orožja.

Pompeo že grozi z novimi sankcijami

Ameriški predsednik Donald Trump je leta 2018 umaknil ZDA iz jedrskega sporazuma, ki ga je Iran sklenil še s preostalimi članicami Varnostnega sveta ZN-a (Rusijo, Kitajsko, Francijo in Veliko Britanijo) in Nemčijo. Zatem je Trump začel znova uvajati tudi enostranske sankcije ZDA proti Iranu, s sankcijami pa zagrozil tudi preostalim državam, ki bi si drznile poslovati z islamsko republiko.

Državni sekretar Mike Pompeo je danes že napovedal sankcije proti vsakomur, ki bi si drznil prodati orožje Iranu. Hkrati je menil, da bi bila prodaja orožja še vedno kršitev resolucij Združenih narodov.