Golanska planota je po mednarodnem pravu del ozemlja Sirije, ki je pod izraelsko zasedbo. Foto: Reuters
Golanska planota je po mednarodnem pravu del ozemlja Sirije, ki je pod izraelsko zasedbo. Foto: Reuters

Vlada v Damasku je v sporočilu za javnosti zapisala: "Sirci smo bolj kot kdaj koli prepričani, da bomo osvobodili ta dragoceni del sirske zemlje, ki ostaja sirsko-arabski, in to z vsemi razpoložljivimi sredstvi." Dodali so, da je stališče ZDA očitna kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN-a.

Odzvala sta se tudi Rusija in Iran

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je dejala, da izjava Donalda Trumpa pomeni "neposredno kršitev odločitve Združenih narodov". Iz Kremlja so sporočili, da upajo, da so napovedi Trumpa zgolj "deklarativne narave", saj sicer njegove napovedi predstavljajo resno grožnjo "destabilizaciji Bližnjega vzhoda", ki nikakor ne prispeva k ohranitvi miru. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je potezo ZDA označil za "neodgovorno".

Pred novo krizo zaradi Trumpovih izjav je opozoril tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan: "Včerajšnja nesrečna izjava ameriškega predsednika Trumpa o Golanski planoti je regijo privedla na rob nove krize," je poudaril na izrednem zasedanju Organizacije islamskega sodelovanja (OIC) v Carigradu. "Nikoli ne bomo dovolili uzakonitve okupacije Golanske planote," je poudaril in dodal, da OIC ne bo "ostal tiho ob tako občutljivih zadevah, kot je ta".

"To nezakonito in nesprejemljivo priznanje ne spremeni tega, da je Golanska planota del Sirije," pa so sporočili z iranskega zunanjega ministrstva.

Ozemlje pod izraelsko zasedbo

"Po 52 letih je čas, da ZDA popolnoma priznajo izraelsko suverenost nad Golansko planoto, ki je ključnega strateškega in varnostnega pomena za izraelsko državo in regionalno stabilnost," je tvitnil ameriški predsednik Donald Trump.

Golanska planota je po mednarodnem pravu del ozemlja Sirije, ki je pod izraelsko zasedbo. Izrael je Golansko planoto zasedel Siriji med vojno leta 1967 in si jo priključil leta 1981, čeprav tega mednarodna skupnost ne priznava. Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je Trumpu že zahvalil za podporo.

Ameriški analitiki ne dvomijo, da gre za predvolilno pomoč izraelskemu premierju, Trumpovemu političnemu zavezniku in prijatelju Netanjahuju, ki ga aprila čakajo parlamentarne volitve. Trump je Izraelu že priznal Jeruzalem kot glavno mesto države.

Netanjahu v Belo hišo

Trump bo Netanjahuju, s katerim skupaj izvajata pritisk na Iran, pomagal tudi z obiskom v Beli hiši v torek, 26. marca.
Netanjahu je za priznanje prevzema Golanske planote zaprosil državnega sekretarja Mika Pompea v sredo na pogovoru v Jeruzalemu.

Po Trumpovem tvitu je Netanjahu nemudoma tvitnil zahvalo. "V času, ko Iran želi izkoristiti Sirijo kot platformo za uničenje Izraela, je predsednik Trump pogumno priznal izraelsko suverenost nad Golansko planoto. Hvala ti, predsednik Trump".

Trump v kongresu ne bo imel težav, saj so na strani Izraela tako republikanci kot demokrati. "Odločitev predsednika Trumpa, da prizna Golan kot del Izraela, je strateško modra in na splošno mega. Zelo dobro, gospod predsednik! Zdaj bova s senatorjem Tedom Cruzom skušala prepričati kongres, da sledi tvojemu zgledu," je tvitnil republikanec iz Južne Karoline Lindsey Graham.