Kljub vztrajnim zahtevam protestnikov po odhodu celotne politične elite z oblasti in nujnih reformah naj bi zdaj Hariri sredi globoke gospodarske krize oblikoval novo vlado. Predsednik Libanona Michel Aoun je v sredo opozoril, da bo novi, že tretji mandatar v letu dni moral uvesti reforme in začeti boj proti korupciji.

50-letni Saad Hariri (v sredini) bo očitno še četrtič vodil libanonsko vlado. Pred Foto: EPA
50-letni Saad Hariri (v sredini) bo očitno še četrtič vodil libanonsko vlado. Pred Foto: EPA

Hariri napovedal oblikovanje tehnokratske vlade s strokovnjaki
Hariri je v televizijskem nagovoru obljubil, da bo oblikoval tehnokratsko vlado s strokovnjaki, ki ne bodo povezani s političnimi strankami, da bi izvedli "gospodarske, finančne in upravne reforme" v skladu s francosko pobudo za izhod države iz gospodarske krize. V kratkem nagovoru je obljubil hitro oblikovanje vlade, saj da se čas izteka in da gre za zadnjo priložnost.

Mustafa Adib obupal po mesecu dni
Za mandatarja je bil konec avgusta imenovan relativno neznan diplomat Mustafa Adib po odstopu vlade Hasana Diaba po katastrofalni eksploziji v Bejrutu 4. avgusta. Tudi Adib je napovedal, da bo oblikoval tehnokratsko vlado v skladu s pogoji francoskega predsednika Emmanuela Macrona za pomoč državi za izhod iz krize. Vendar je obupal že čez mesec dni, ker je naletel na odpor več pomembnih političnih strank.

Pandemija in eksplozija v pristanišču v Bejrutu še zaostrili krizo v državi
Libanon zadnje leto pretresa ena najhujših gospodarskih, družbenih in političnih kriz v zgodovini države, ki se kaže v padcu nacionalne valute, hiperinflaciji in obubožanju velikega dela prebivalstva. Krizo sta še zaostrili pandemija covida-19 in katastrofalna eksplozija v bejrutskem pristanišču 4. avgusta, ki je razdejala prestolnico in zahtevala okoli 190 življenj, več kot 6000 ljudi pa je bilo ranjenih.

Mednarodna skupnost, še posebej Francija, od Libanona zahteva reforme in boj proti korupciji v zameno za mednarodno podporo v vrednosti več milijard evrov.