Protestniki v pristanišču fotografirajo železno skulpturo, na kateri je izpisano
Protestniki v pristanišču fotografirajo železno skulpturo, na kateri je izpisano "revolucija". Foto: Reuters

Libanonski protesti so se začeli 17. oktobra lani, ko je tedanja vlada napovedala zvišanje trošarin za pogonska goriva in tobačne izdelke ter uvedbo novega davka na klice z mobilno aplikacijo WhatsApp, kar naj bi ji pomagalo zajeziti visoko zadolževanje.

Sledil je val protestov na krilih protestniškega gibanja mladih, v katerem so se združili pripadniki vseh treh verskih ločin – kristjanov ter šiitskih in sunitskih muslimanov. Protestniki so libanonski oblasti, ki je po ustavi razdeljena med predstavnike verskih ločin, očitali korupcijo in slabo gospodarjenje, ki je povzročilo trenutno gospodarsko krizo v državi.

Kljub enemu letu protestov, ki jih je sicer prekinila pandemija koronavirusne bolezni 19, zahteve – konec sedanjemu političnemu sistemu, nova delovna mesta, izboljšanje dostopa do elektrike in vode itd. – niso bile izpolnjene.

Odstopljeni Hariri znova kandidat za premierja

Lani je zaradi protestov sicer odstopil tedanji premier Saad Hariri. Vodenje tehnične vlade je prevzel Hasan Diab, ki pa je odstopil po katastrofalni eksploziji nepravilno skladiščenih 2750 ton amonijevega nitrata, v kateri je umrlo 200 ljudi, še 6000 je bilo ranjenih, uničeni so bili silosa žita in dobršen del pristanišča.

Sorodna novica Poškodovana skoraj polovica Bejruta; iskanje pogrešanih med ruševinami

Vlado je nato skušal sestaviti libanonski veleposlanik v Nemčiji Mustafa Adib, vendar sta njegov poskus blokirali vplivni šiitski gibanji Hezbolah in Amal zaradi nasprotovanja reformi, po kateri bi šiiti izgubili položaj finančnega ministra. Hariri je ironično zdaj znova eden izmed kandidatov za prevzem vlade, poroča BBC.

Protesti pred letom dni so se v libanonskem mestu Tripoli sprevrgli v ogromno plesno zabavo z DJ-jem, na kateri so udeleženci vzklikali gesla proti vladi. Na protestih je po letu dni še zmeraj slišati glasbo, a je splošno vzdušje upanja po navedbah BBC-ja zamenjal občutek obupa.

"Mlada generacija je postala dejavna."

Kljub temu mladi aktivisti poudarjajo, da je gibanje doseglo nekaj pozitivnih premikov. "Spremenilo je pripoved te države. Zdaj je vse na mizi. Politični razred je bil opozorjen zaradi korupcije, mlada generacija pa je postala aktivna, kar nam omogoča, da prevzamemo odgovornost," je za France24 povedal Samer Makarem.