Prva fotografija Ludžain Al Hatlul po prihodu iz zapora. Sestri sta povedali, da je Ludžain v zaporu precej shujšala. Foto: Reuters
Prva fotografija Ludžain Al Hatlul po prihodu iz zapora. Sestri sta povedali, da je Ludžain v zaporu precej shujšala. Foto: Reuters

"Ludžain je doma po 1001 dnevu v zaporu," je 10. februarja na Twitterju sporočila njena sestra Lina Al Hatlul in priložila njeno fotografijo.

Ludžain Al Hatlul (Loujain al-Hathloul) je bila skupaj z več deset aktivistkami, ki so se zavzemale za pravico do vožnje avtomobila in nasprotovale sistemu moškega skrbništva, aretirana maja 2018. Samo mesec dni pozneje so ženskam v Savdski Arabiji po več desetletjih dovolili vožnjo avtomobilov.

Aretirali so jo med študijem v Združenih arabskih emiratih in jo privedli v savdski pripor, kjer je na sojenje čakala skoraj tri leta. Njena družina in človekoljubne skupine trdijo, da je bila v zaporu spolno napadena in mučena z elektrošoki, bičanjem in povzročanjem občutka utopitve (angl. waterboarding). Savdska Arabija obtožbe zanika.

Decembra lani je protiteroristično sodišče Ludžain Al Hatlul obsodilo na pet let in osem mesecev zaporne kazni, pri čemer sta dve leti in deset mesecev pogojne kazni. Ker so upoštevali čas, ki ga je preživela v priporu, se je 31-letnica za služenje pogojne kazni vrnila na dom svojih staršev.

"Zdaj želimo resnično pravico – da je Ludžain popolnoma in brezpogojno svobodna," sta na tiskovni konferenci dan po izpustitvi povedali njeni sestri, Lina in Alia Al Hatlul.

Ludžain Al Hatlul pred aretacijo. Foto: Reuters
Ludžain Al Hatlul pred aretacijo. Foto: Reuters

V sklopu pogojne kazni Ludžain Al Hatlul pet let ne sme zapustiti domovine. Prepoved zapuščanja domovine velja za celotno družino, najverjetneje tudi za sestri, ki sicer živita v Bruslju.

Prizivno sodišče je ob tem zaradi "pomanjkanja dokazov" v dneh pred njeno izpustitvijo zavrnilo njene obtožbe mučenja.

"Zelo je močna, ponosna sem, da lahko ostaja pozitivna. Odločena je, da bo zbrala vse moči in se znotraj zakonitega sistema borila za svoje pravice. Bila je mučena in ne more pozabiti tega dramatičnega obdobja," je povedala Alia in dodala, da Ludžain sorodnikom v telefonskih pogovorih iz zapora nikoli ni povedala za mučenje, ker so ji pazniki grozili z elektrošokom.

Združeni narodi točke obsodbe označili za "ponarejene"

Ludžain Al Hatlul je bila obsojena pozivanja k spremembam političnega sistema, sledenja tuji agendi in uporabe spleta za škodovanje javnemu redu. Med njenimi zločini so denimo komunikacija s tujimi človekoljubnimi skupinami, diplomati in mednarodnimi mediji. Združeni narodi so obsodbe označili za "ponarejene".

Prvič v zaporu leta 2014, ko je skušala z avtomobilom vstopiti v Savdsko Arabijo

Sorodna novica Ženske v Savdski Arabiji se želijo osvoboditi moškega skrbništva

Danes 31-letna aktivistka je bila za 73 dni prvič aretirana leta 2014, ko je poskusila sama z avtomobilom v Savdsko Arabijo vstopiti iz Združenih arabskih emiratov, kjer je imela veljavno vozniško dovoljenje.

Leto pozneje je postala ena izmed prvih žensk v Savdski Arabiji, ki so se potegovale za položaje na občinskih volitvah, poroča Al Džazira.

Leta 2016 je bila ena izmed prvih od skupno 14.000 Savdijk, ki so podpisale peticijo, s katero so kralja Salmana pozvale k ukinitvi sistema moškega skrbništva.

Najmanj dve aktivistki še zmeraj v zaporu

Maja 2018 so jo aretirali v Združenih arabskih emiratih in prisilno privedli v Savdsko Arabijo, preden so jo za tri leta priprli. Izmed več deset aktivistk, aretiranih maja leta 2018, sta najmanj dve še zmeraj v zaporu.