Skoraj 14.000 žensk v Savdski Arabiji je podpisalo peticijo, s katero želijo v državi odpraviti moško skrbništvo. Foto: EPA
Skoraj 14.000 žensk v Savdski Arabiji je podpisalo peticijo, s katero želijo v državi odpraviti moško skrbništvo. Foto: EPA
Ženske v Savdski Arabiji ne smejo voziti avtomobilov. Foto: EPA

V izredno konservativnem islamskem kraljestvu je odločitev o kakršni koli dejavnosti ženske zunaj štirih sten doma v rokah njenega očeta, brata, moža ali bližnjega moškega sorodnika. Pri vdovi to vlogo prevzame njen sin.

Čeprav ni zakonske podlage, morajo ženske, ki delajo na univerzah ali želijo študirati, predložiti pisno potrdilo svojega moškega skrbnika, da s tem soglaša. Življenje pa je veliko bolj zapleteno, saj pogosto takšno soglasje potrebujejo tudi pri najemu nepremičnin, bolnišnične oskrbe ali v primeru sodnih postopkov.

Tiste, ki jih njihovi skrbniki zlorabljajo ali jim kratijo svoboščine, imajo zelo malo možnosti za zaščito.

Sporočila kralju
Julija letos je tako skupina žensk na Twitterju sprožila akcijo s ključnikom (#), ki v prevodu pomeni "savdske ženske želijo odpravo skrbniškega sistema". V komentarjih so objavljale svoja mnenja, videoposnetke in umetniška dela, s katerimi so pozivale k spremembi. Pojavile so se tudi zapestnice z napisom: "Sem sama svoja skrbnica."

Nekatere ženske so peticijo podpisale s svojim polnim imenom in priimkom, večina od 14.000 pa je ostala anonimnih. Kot poroča BBC, so šle nekatere celo tako daleč, da so savdskemu kralju Salmanu samo zadnji konec tedna poslale več kot 2.500 telegramov z osebnimi sporočili, v katerih so podprle kampanjo.

Ženske je treba obravnavati kot odrasle osebe
Aktivistka Aziza Al Jousef je za BBC dejala, da je na odzivnost na kampanjo "zelo ponosna", da pa zdaj potrebujejo odgovor. Ob tem je dejala, da so aktivistke podobne akcije izvedle že pred petimi leti: "Nikoli nismo imele težav glede same izvedbe kampanje, težava je v tem, da nikoli ne dobimo odgovora. Vedno pa upamo, brez upanja, ne moreš delati."

Takšnega navdušenja pa niso pokazale vse Savdijke. Nasprotnice peticije so začele svojo akcijo, ki v prevodu pomeni: "Skrbništvo je zanjo in ne proti njej."

Aktivistka Azizo, ki jo je leta 2013 med drugim ustavila policija, saj je kršila zakon, ko je vozila avtomobil, pa verjame, da kampanja ne bo imela negativnih posledic. "Nič ne delam narobe," je dejala. Skupaj z drugimi aktivistkami je v ponedeljek pobudo vložila celo pri kraljevem sodišču. Med zahtevami je tudi ta, da so ženske, stare med 18 in 21 let, "obravnavane kot odrasli ljudje".