Danes je Savdska Arabija sporočila, da so oboroženi brezpilotniki napadli dve naftni postaji. Dejanje je Riad označil za "strahopetno" dejanje terorizma. Kalid Al Falih, minister za nafto največje izvoznice nafte na svetu, je dejal, da je napad povzročil požar, ki je že pod nadzorom, in manjšo škodo na eni od postaj, ni pa prekinil črpanja nafte ali prizadel izvoza. Nedeljski in današnji incident je označil kot grožnjo svetovni dobavi nafte. "Ti napadi nam znova dokazujejo, da je pomembno, da se spopademo s terorističnimi celicami, med njimi tudi hutijevskimi milicami v Jemnu, ki jih podpira Iran," je dejal Al Falih.

Dodal je, da je naftni velikan Aramco začasno ustavil črpanje nafte na naftovodu Vzhod-Zahod, ki povezuje z nafto bogato savdsko Vzhodno provinco z Rdečim morjem. Naftovod je dolg 1.200 kilometrov, prek njega pa surovo nafto dobavljajo iz omenjene province do pristanišča Džanbu ob Rdečem morju. Dnevno po njem steče najmanj pet milijonov sodov nafte.

Eden od štirih poškodovanih tankerjev je plul pod norveško zastavo. Foto: Reuters
Eden od štirih poškodovanih tankerjev je plul pod norveško zastavo. Foto: Reuters

Kot navaja Reuters, je televizijska postaja Masira, ki jo vodijo hutijevci, predtem sporočila, da so milice izvedle napade z brezpilotniki na vitalne savdske obrate, kot vzrok za napade pa so navedli povračilne ukrepe zaradi "nadaljevanje agresije in zapore" Jemna.

Kaj se je zgodilo s štirimi ladjami v nedeljo?
V nedeljo so bile napadene štiri ladje: dva savdska tankerja, tanker, ki je plul pod norveško zastavo, četrti pa naj bi imel zastavo ZAE-ja. Norveško podjetje Thome Ship Management, čigar ladja je bila napadena, je sporočila, da je ladjo "zadel neznan objekt." Kot poroča BBC, je v primerjavi s prejšnjimi napadi na ladje na Bližnjem vzhodu (ameriška ladja USS Cole leta 2000, tanker Limburg leta 2002 in nedavni napadi blizu Jemna) škoda na tankerjih minimalna.

Iran obsodil incident
Iran je takoj obsodil incident, zanikal vsakršno vpletenost in pozval k preiskavi.

Ameriški vojaški preiskovalci naj bi bili poslani v Omanski zaliv, da bi preiskali nedeljski incident in v vsakem tankerju našli velike luknje. Kot poroča BBC, sicer ni dokazov, da naj bi bil v napad vpleten Iran. Navaja poročanje AP-ja, da je ekipa ameriških vojaških strokovnjakov odkrila velike luknje na vseh štirih poškodovanih tankerjih in da menijo, da so jih povzročila eksplozivna telesa. Pri tem sicer niso pojasnili, kako naj bi bile poškodbe povezane z Iranom.

Kot smo poročali, Združeni arabski emirati po nedeljskem napadu na ladje, dve med njimi sta bila savdska tankerja, niso navedli nobenih podrobnosti glede incidenta v bližini pristanišča v Fudžairi, enem od emiratov, ki leži zunaj Hormuške ožine. Dubaj tudi ni uperil prsta krivde v nobeno državo ali skupino.

Veleposlanik poziva k odločnemu ukrepanju
Ameriški veleposlanik v Savdski Arabiji je dejal, da bi moral Washington, potem ko bo jasno, kdo je v ozadju napadov, odločno ukrepati. "Izvesti moramo temeljito preiskavo, da bi razumeli, kaj se je zgodilo in zakaj se je zgodilo, potem pa razumno ukrepati," je dejal veleposlanik John Abizaid in izločil možnost vojaškega posega. "Ni ne v interesu Irana, ne v našem interesu in ne v interesu Savdske Arabije, da bi prišlo do spopadov." Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v odzivu na nedeljski incident posvaril Iran: "Če bodo naredili kar koli, bo to velika napaka."

Incident je še povečal napetosti med Iranom, ki meji na bližnjo Hormuško ožino, in ZDA. Skozi omenjeno ožino gre petina svetovne nafte. Pretekli mesec je Iran zagrozil, da bo ožino zaprl, če mu ne bo dovoljena njena uporaba. Teheran se je za napoved odločil, potem ko so se ZDA odločile, da ne bodo več dovoljevale izjem pri večjih uvoznikih iranske nafte glede sankcij. ZDA nameravajo v sklopu sankcij proti Iranu v celoti prekiniti uvoz njegove nafte.