Kralj Salman se je odločil za zamenjave v vladi. Foto: Reuters
Kralj Salman se je odločil za zamenjave v vladi. Foto: Reuters

Zaradi umora novinarja Džamala Hašokdžija v začetku oktobra na konzulatu v Carigradu se je savdska vlada znašla pod plazom mednarodnih kritik. Džubeir, dolgoletni diplomat, je nadzoroval vse savdske misije v tujini, tudi konzulat v največjem turškem mestu. Dosedanji zunanji minister naj bi bil tako objektivno odgovoren za škandal, ki še vedno pretresa z nafto bogato kraljevino. Džubeir bo odslej državni sekretar za zunanje zadeve.

Menjave na čelu savdskoarabske vlade

Njegov naslednik Al Asaf ima le malo izkušenj z zunanjo politiko. Kralj je obenem zamenjal še nekaj drugih članov vlade, izvedli so še vrsto menjav v vrhu vojske, v varnostni službi in nacionalni gardi. Med drugim je Turki Al Šabanah na položaju ministra za informiranje nasledil Avada Al Avada, ki ga je kralj imenoval na mesto svetovalca kraljevemu sodišču.

Sorodna novica Cia: Umor Hašokdžija naročil prestolonaslednik Mohamed bin Salman

Princ ostaja na številnih položajih
Prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman, ki de facto vlada Savdski Arabiji in naj bi bil vpleten v umor novinarja Washingtona Posta, velikega kritika savdskih oblasti, ostaja na več pomembnih položajih. Tako ostaja namestnik premierja in obrambni minister. Kralj je sicer odredil nekaj sprememb v politično-varnostnem svetu, ki ga vodi princ. Riad kakršno koli vpletenost v umor Hašokdžija odločno zanika. Zaradi umora Hašokdižja se je Savdska Arabija znašla v najhujši diplomatski krizi po 11. septembru 2001.

Džubeir je konec novembra v pogovoru za BBC dejal, da so kritiki s pozivi po odstranitvi princa Mohameda šli predaleč. Prestolonaslednik ni vpleten v umor Hašokdžija, je tedaj ponovil minister in poudaril, da bodo kaznovali "odgovorne posameznike". Zatem je tudi zavrnil poziv Turčije k mednarodni preiskavi umora in dejal, da ima Riad svoj preiskovalni organ.