Predsednik ZDA Donald Trump proti Savdski Arabiji oziroma prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu ne bo ukrepal ne politično ne gospodarsko. Foto: Reuters
Predsednik ZDA Donald Trump proti Savdski Arabiji oziroma prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu ne bo ukrepal ne politično ne gospodarsko. Foto: Reuters
Trump ne bo ukrepal proti Savdski Arabiji

CIA je namreč sporočila, da je za načrtovanje umora novinarja časopisa Washington Post na konzulatu Savdske Arabije v Carigradu vedel tudi savdskoarabski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Trump CII ne verjame in pravi, da resnica o dogodku morda nikoli ne bo znana.

Predsednik ZDA je podal izjavo z naslovom "Najprej Amerika" in dodal, da obveščevalne agencije še vedno preverjajo vse informacije okrog Hašokdžija. "Lahko se zgodi, da je prestolonaslednik vedel za ta tragični dogodek. Morda je vedel, morda ni vedel," je izjavil Trump in poudaril, da je Savdska Arabija velik zaveznik ZDA: "Če bi se sprli s Savdsko Arabijo, bi cena nafte poskočila. Skupaj se trudimo za nizko ceno nafte. Enačba je preprosta. Hočem spet veliko Ameriko, zato je ta na prvem mestu."

Savdski zunanji minister Adel Al Džubeir je v pogovoru za BBC izpostavil, da so kritiki s pozivi po odstranitvi princa Mohameda bin Salmana "prečkali mejo".

Kronski princ ni bil vpleten v umor Hašokdžija, je ponovil minister in poudaril, da bodo kaznovali "odgovorne posameznike".

Kritiki poudarjajo dvojna Trumpova merila
"Kralj Salman in kronski princ bin Salman odločno zanikata, da bi kaj vedela o načrtovanju izvedbe umora gospoda Hašodžija,"
je sporočil in dodal, da resnica morda nikoli ne bo znana. Trumpov argument je, da bi poslabšanje odnosov z dolgoletno močno in bogato zaveznico na Bližnjem vzhodu Savdsko Arabijo ogrozila ameriške strateške interese v tem delu sveta. Pravi, da je na kocki 450 milijard dolarjev savdskih naložb v ZDA.

"Člani kongresa bi radi videli ostrejše stališče proti kraljevini zaradi političnih ali drugih razlogov. Upošteval bom vse ideje, ki mi jih bo dal kongres, ampak le če bodo v skladu z absolutno varnostjo Amerike," je dejal Trump. ZDA so pred kratkim uvedle sankcije proti 17 državljanom Savdske Arabije, ki jih je Riad izbral kot krivce za umor, kar je zanj dovolj.

Trumpovi kritiki odkrito govorijo o njegovih dvojnih merilih, ko gre za Savdsko Arabijo, je poroča dopisnik RTV Slovenija Edvard Žitnik. Ne zahtevajo konca zavezništva med državama, ki ni Trumpova iznajdba, ampak traja že desetletja, ne skrivajo pa razočaranja, da predsednik tako podpira savdskoarabskega prestolonaslednika.

Trump ne bo ukrepal proti Savdski Arabiji