Ši z voditelji zalivskih držav. Foto: Reuters
Ši z voditelji zalivskih držav. Foto: Reuters

Na začetku srečanja voditeljev članic omenjene organizacije s Šijem je savdski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman pozdravil "zgodovinsko novo fazo v odnosih s Kitajsko".

Pred tem je bin Salman obljubil, da bodo zalivske države ostale "varen in zanesljiv vir energije, ki bo zadovoljeval potrebe sveta po energiji". Dodal je, da bosta nafta in plin še desetletja pomembna vira energije.

V skupni izjavi sta se Peking in Riad zavezala h krepitvi sodelovanja in poudarila načeli suverenosti in "nevmešavanja", potrdila pa sta tudi pomen mirne rešitve konflikta v Ukrajini.

Savdska Arabija in njene zaveznice v Zalivu so se uprle pritiskom ZDA, da prekinejo sodelovanje z Rusijo, pomembno izvoznico nafte in članico skupine Opec+, zaradi njenega napada na Ukrajino, in omejijo sodelovanje s Kitajsko.

Savdska monarhija je glavni dobavitelj nafte Kitajski, obe državi pa sta potrdili pomen stabilnosti svetovnega trga in sodelovanja na področju energije, ob tem pa si prizadevata tudi za povečanje trgovine onkraj nafte in krepitev sodelovanja na področju jedrske energije.

Kitajska ima dobre odnose tudi z Iranom, še enim pomembnim dobaviteljem nafte, sicer glavnim regionalnim rivalom Savdske Arabije. Peking in Riad sta se strinjala tudi o krepitvi sodelovanja za "zagotovitev miroljubne narave iranskega jedrskega programa".

Riad je ob tem podprl načelo ene Kitajske v primeru Tajvana.

Tudi Ši je za svoj obisk dejal, da oznanja "novo obdobje" v odnosih.

Srečanje Šija z voditelji zalivskih držav je bilo prvo od dveh "prelomnih" srečanj kitajskega voditelja z arabskimi. Sešel se bo namreč tudi z voditelji članic Arabske lige.

ZDA z zaskrbljenostjo opazujejo vse večji vpliv Kitajske v regiji, v kateri ima ta velike interese. Kitajska je največji porabnik energije na svetu, kitajska podjetja pa se tam širijo na področju tehnološke in drugih infrastruktur. Kitajski Huawei je sodeloval pri izgradnji 5G-omrežij v večini zalivskih držav.