Turčija izvaja vojaško akcijo zoper Kurde na severu sosednje Sirije. Foto: EPA
Turčija izvaja vojaško akcijo zoper Kurde na severu sosednje Sirije. Foto: EPA

YPG je sporočil, da so njihovi borci Manbidž zapustili že novembra 2016, a da so v mestu ostali vojaški svetovalci. Ob tem so sporočili, da bodo njihove sile "ponudile podporo in pomoč prebivalcem Manbidža, če bo to potrebno", poroča Al Džazira.

Turčijo je razjezila ameriška podpora kurdskim borcem, Ankara pa je grozila s širjenjem svoje ofenzive zoper sirske Kurde v pokrajini Afrin bolj proti vzhodu proti Manbidžu, s čimer bi tvegala spopad s tam razporejenimi ameriškimi enotami.

V svojem govoru v južni turški pokrajini Antalija je turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu v torek dejal, da se bo skupen načrt Nata za Manbidž začel izvajati v 10 dneh, končan pa bo v šestih mesecih. Cavusoglu je dejal, da bi takšen model morali uporabiti tudi za Rako, Kobane in druga območja pod nadzorom YPG-ja.

Turčija zahteva tudi razorožitev
"V prvi fazi se bodo teroristi YPG-ja umaknili iz Manbidža. Pri tem se bodo razorožili. Pomaknili se bodo vzhodno od Evfrata. A to ne pomeni, da bomo sprejeli, da tam tudi ostanejo," je dejal Cavusoglu. Po njegovih besedah bodo za varnost v Manbidžu skupaj skrbele Turčija in ZDA.

Na severu Sirije so vojaško prisotni sirska vlada, Kurdi, sirski uporniki, Turčija in ZDA. Do umika YPG-ja, kar je Turčija dolgo zahtevala, prihaja v času večjih napetosti med Turčijo in ZDA zaradi razlik v politikah do Sirije, pa tudi zaradi ameriške odločitve o premiku veleposlaništva v Jeruzalem in priznanju celega mesta za glavno mesto Izraela.