Vreme je še poslabšalo razmere, v katerih živijo sirski begunci. Foto: EPA
Vreme je še poslabšalo razmere, v katerih živijo sirski begunci. Foto: EPA

Na območju pričakujejo rekordno nizke temperature, celo do minus 14 stopinj Celzija, kar je najnižje v 40 letih.

Medtem pa otroci "v življenjsko nevarnem mrazu tekajo naokrog v natikačih in raztrganih majicah", je dejala direktorica organizacije Care v Siriji Jolien Veldwijk.

V begunskem taborišču v Afrinu na severu Sirije je sneženje poškodovalo šotore, ceste so zaprte, je sporočil namestnik koordinatorja ZN-a za nujno pomoč Mark Cutts. Objavil je tudi fotografije šotorov pod debelo snežno odejo.

Ljudje v Afrinu in Asasu so bili tako rekoč odrezani od oskrbe. Humanitarna organizacija Bele čelade je prikazala videoposnetek, na katerem je bager ponoči čistil zasneženo cesto.

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je po poročanju CNN-a sporočil, da je poškodovanih 362 šotorov, prizadetih je 2124 razseljenih Sircev, ki živijo v taboriščih v Siriji.

En otrok je umrl v taborišču v Kastal Mikdadu v Siriji, ko se je njegov šotor porušil zaradi nakopičenega snega na strehi. Mati otroka je na oddelku za intenzivno nego. V ponedeljek pa sta v taborišču severno od Alepa umrla tri- in petletni otrok, ko se je zaradi grelca vnel njun šotor. Njuna mati je dobila hude opekline in je v bolnišnici.

Prizadeti pogosto sežigajo nevarne materiale, da bi se ogreli, pri čemer tvegajo tudi opekline ali zastrupitev z dimom.

Po več kot desetih letih državljanske vojne v Siriji je znotraj države razseljenih 6,7 milijona ljudi, kar je največ na svetu. Dodatnih 6,8 milijona sirskih beguncev živi v sosednjih Jordaniji, Libanonu in Turčiji. Zdajšnje vreme je še poslabšalo že tako slabe razmere, v katerih živijo.

Sneg ogroža sirske begunce