Danska je bila prva država, ki je pristopila h Konvenciji o beguncih leta 1951, zdaj pa želi vračati begunce v državo, iz katere so pobegnili. Foto: Reuters
Danska je bila prva država, ki je pristopila h Konvenciji o beguncih leta 1951, zdaj pa želi vračati begunce v državo, iz katere so pobegnili. Foto: Reuters

Danska je izzvala ogorčenje z načrtovanim odvzemom začasne zaščite sirskim beguncem iz Damaska, ki jim omogoča bivanje v državi. Oblasti so namreč sporočile, da je vrnitev v Sirijo varna, češ da so se varnostne razmere v delih te države močno izboljšale.

Vlada v Københavnu je lani objavila poročilo, v katerem ugotavlja, da "razmere v Damasku v Siriji niso več tako resne, da bi obstajal razlog za dodelitev ali podaljšane začasnega dovoljenja za bivanje", poroča portal Euronews.

Kot posledica te odločitve grozi izguba dovoljenja za bivanje več stotim sirskim beguncem, ki prihajajo iz domnevno varnega dela Sirije, kar pomeni, da se bodo morda morali vrniti v državo, v kateri že 10 let divja vojna.

Med begunci, ki jim grozi izgon, je po podatkih organizacije Save the Children najmanj 70 otrok. Če bo zavrnitev njihovega dovoljenja za bivanje na Danskem potrjena, se bodo morali z danskimi oblastmi skupaj s svojimi družinami dogovoriti za vrnitev v Sirijo ali pa jih bodo za nedoločen čas nastanili v centre za izgon.

Otroci se Sirije niti ne spomnijo

V organizaciji Save the Children opozarjajo, da Sirija ni država, kamor bi lahko poslali otroke, in da ni pravi čas za vračanje ljudi. Otroci, ki bi bili izgnani v Sirijo, bi se vrnili v državo, ki se je komaj spomnijo in ki ni varna, poudarjajo v organizaciji za zaščito otrok.

Ob tem pravijo, da je prezgodaj, da bi kateri koli del Sirije označili za varen. Ta trditev namreč ne odraža stanja na terenu in ni v skladu z mednarodnimi standardi, pravijo. V organizaciji poudarjajo možnost izbruha spopadov, dejstvo, da so številni domovi uničeni, da je dostop do izobraževanja omejen in je zdravstveni sistem preobremenjen.

Organizacija Save the Children je v okviru nedavne raziskave govorila z več kot 1900 otroki in njihovimi skrbniki v Siriji, Jordaniji, Libanonu, Turčiji in na Nizozemskem. Ugotovili so, da "večina" otrok pravi, da svoje prihodnosti ne vidijo v Siriji po desetih letih vojne. 86 odstotkov sirskih begunskih otrok je dejalo, da se ne želijo vrniti v domovino svojih staršev. Tudi med vprašanimi otroki v Siriji je vsak tretji dejal, da bi bil raje kje drugje.