Al Asada je na letališču Vnukovo sprejel namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Bogdanov. Foto: Reuters
Al Asada je na letališču Vnukovo sprejel namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Bogdanov. Foto: Reuters

"Pogovarjala se bosta o aktualnih vprašanjih nadaljnjega razvoja rusko-sirskega sodelovanja na političnem, trgovinskem, gospodarskem in humanitarnem področju ter o možnostih za celovito rešitev razmer v Siriji in okolici," so sporočili iz Kremlja.

Sirsko predsedstvo je sporočilo, da gre za prvi Al Asadov obisk tujine po uničujočem potresu na začetku februarja, ki je zahteval približno 6000 smrtnih žrtev. Najhuje je sicer prizadel severozahod Sirije, ki je pod nadzorom džihadistične oborožene skupine Hayat Tahrir Al Šam.

Al Asada spremlja številčna ministrska delegacija. Na letališču Vnukovo v Moskvi sta jih pričakala namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Bogdanov in ruski veleposlanik v Damasku Aleksander Jefimov.

Sprejem pred letališčem. Foto: Reuters
Sprejem pred letališčem. Foto: Reuters

Putin velja za najpomembnejšega zaveznika Al Asada. Ruske letalske sile od leta 2015 dalje nudijo neposredno podporo sirski vojski v državljanski vojni in so bile ključne pri ponovnem vzpostavljanju nadzora Al Asadovih sil nad sirskimi ozemlji.

Rusija je odtlej okrepila vojaške zmogljivosti v Siriji. Poleg pomorskega oporišča v mestu Tartous imajo ruske sile stalno letalsko oporišče v kraju Hmejmim v provinci Latakija. Zahodni obveščevalci sicer ocenjujejo, da je Rusija nekaj vojaških sil iz Sirije premestila na bojišča v Ukrajini.

12 let od začetka vojne v Siriji

V sredo, ko se bosta voditelja srečala, bo minevalo natanko 12 let od začetka vojne, ki se je začela s protesti arabske pomladi in se razvila v spopad mednarodnih razsežnosti, v katerem je umrlo skoraj pol milijona ljudi. Poleg tega je bila približno polovica prebivalcev prisiljena zapustiti svoje domove. Več kot šest milijonov je razseljenih po državi, približno pet milijonov jih je pobegnilo v tujino.