Vladimir Putin in Bašar Al Asad sta se v Kremlju srečala nenapovedano. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Bašar Al Asad sta se v Kremlju srečala nenapovedano. Foto: Reuters
Putin zaradi okužbe med sodelavci v samoosamitvi

Po srečanju z Al Asadom so iz Kremlja sporočili, da se bo Vladimir Putin za nekaj časa samoizoliral, saj so odkrili več primerov okužbe s koronavirusom med člani njegove ekipe. Zaradi tega je odpovedal tudi pot v Tadžikistan. Iz Kremlja so sporočili, da je predsednik zdrav in da nima covida-19. Cepljen je z dvema odmerkoma ruskega cepiva Sputnik.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da se je na okužbo testiral tudi Putin, ni pa pojasnil, ali je bil izvid testa negativen.

Kremelj ni posredoval podrobnosti o tem, kdo v Putinovem krogu je bil pozitiven na okužbo, prav tako ne, kako dolgo bo ruski predsednik ostal v samoosamitvi.

Ruski predsednik je nato po videopovezavi članom vlade dejal, da upa, da ga bo cepivo Sputnik V zaščitilo. "Upam, da bo vse v redu in da se bo Sputnik V v praksi izkazal kot visoka raven zaščite pred covidom-19," je dejal Putin.

"Glavna težava po mojem mnenju je, da tuje oborožene sile ostajajo v določenih regijah države brez odobritve Združenih narodov ali vašega dovoljenja," je Putin dejal Asadu. Omenil je tudi skupne rusko-sirske napore v sirskem konfliktu. "Teroristi so utrpeli zelo resno škodo in sirska vlada pod vašim vodstvom nadzoruje 90 odstotkov ozemlja države," je še povedal ruski predsednik.

Tudi Asad je pozdravil "pomembne dosežke" sirske in ruske vojske, vključno z vračanjem beguncev, ki so morali zapustiti domove in domovino.

Asad: Politični procesi so se pred tremi leti ustavili

Iz urada sirskega predsednika so sporočili, da so na pogovorih razpravljali o pomenu političnih dogovorov med Sirci brez tujega vmešavanja. Al Asad je na srečanju poudaril, da so politični pogovori v Sočiju in kazahstanskem mestu Nursultan bistveno prispevali k normalizaciji odnosov v Siriji.

"Rad bi poudaril, da so se politični procesi, ki smo jih izvajali, ustavili pred približno tremi leti. Za to zagotovo obstajajo razlogi. Obstajajo določene države, ki bi storile vse, kar je mogoče, da bi destruktivno vplivale na priložnost za organizacijo političnih procesov," je dejal.

Na srečanju v Kremlju sta po navedbah sirske strani sodelovala tudi sirski zunanji minister Fajzal Al Mekdad in ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Moskva je ključni zaveznik Al Asadovega režima od začetka sirske vojne leta 2011 in je bistveno prispevala k njegovemu uspehu v vojni. Rusija v Siriji tako ohranja svoja vojaška oporišča. Zaradi podpore Al Asadu je Rusija deležna zahodnih sankcij.