Begunsko taborišče Rukban sredi puščave na meji med Sirijo in Jordanijo. Foto: AP
Begunsko taborišče Rukban sredi puščave na meji med Sirijo in Jordanijo. Foto: AP
Rukban
V taborišču biva okoli 50.000 ljudi, ki opozarjajo na hudo pomanjkanje vode in hrane. Foto: AP

V taborišče je zdaj prispel prvi konvoj s humanitarno pomočjo po desetih mesecih. Konvoj 78 tovornjakov Združenih narodov s hrano, otroškimi oblačili, higienskimi pripomočki in zdravili spremlja ruska vojska – zaveznica sirske vojske. Dostava bo po pričakovanjih trajala od tri do štiri dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rukban leži blizu sirsko-jordansko-iraške tromeje in ameriškega vojaškega oporišča Tanf. Taborišče nadzoruje uporniška skupina s podporo ZDA, poroča Al Džazira. Prejšnji mesec je taborišče na sirski strani sicer zasedla sirska vojska in prekinila oskrbovalne poti do tega območja.

Jordanija je junija lani območje Rukbana razglasila za vojno območje in zaprla mejo, potem ko so skrajneži Islamske države napadli bližnjo nadzorno točko, pri čemer so ubili šest jordanskih vojakov. Jordanija je zadnji konvoj pomoči skozi svojo mejo spustila januarja, nato pa onemogočila dostop in sporočila, da ni odgovorna za stanje v taborišču.

Begunci v pismih opozorili na nevzdržne razmere
Prebivalci taborišča so prejšnji mesec, po zasedbi sirske vojske, na Združene narode in jordansko vlado naslovili pisma, v katerih so pozvali h koncu zapore. "Otroci in dojenčki umirajo zaradi zasedbe sirskega režima in zaveznic. Če se bo to nadaljevalo, bo taborišče postalo pokopališče," so zapisali.

Konvoj bi moral v taborišče prispeti že prejšnji teden, ko je sirska vlada v Damasku odobrila dostop, a je zaradi "logističnih in varnostnih razlogov" nastala zamuda. Po navedbah tamkajšnjih aktivistov je v zadnjem času zaradi pomanjkanja hrane v taborišču umrlo pet ljudi, med njimi dva otroka.

Pomoč prispela v sirsko taborišče
Pomoč prispela v sirsko taborišče