Ministrica na obisku v kibucu. Foto: MZEZ
Ministrica na obisku v kibucu. Foto: MZEZ

V jordanski prestolnici sta se slovenska ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in portugalski zunanji minister Joao Gomes Cravinho sešla z jordanskim zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem, s katerim sta razpravljala o razmerah v regiji. "Obisk na Bližnjem vzhodu nadaljujem v Amanu. Podpiram prizadevanja Jordanije, ki igra pomembno vlogo v regiji za umiritev razmer," je ob tem na omrežju X zapisala ministrica.

"Približuje se zima, trpljenje civilistov v Gazi se mora končati," je še zapisala in dodala, da morajo politično rešitev izraelsko-palestinskega konflikta, ki bo prinesla trajen mir, poiskati skupaj.

"Potrebujemo trajno prekinitev ognja in konkreten mirovni načrt s konkretnim končnim ciljem," je dejala na skupni novinarski konferenci s Cravinhem in Safadijem in dodala, da je ta cilj rešitev dveh držav s priznanjem Palestine.

Po njenih besedah bo sicer pot do cilja dolga in težavna. V okviru tega je poudarila potrebo po pogovorih in poudarila, da si Slovenija, trenutno kot opazovalka in pozneje kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN-a, želi v tem procesu igrati dejavno vlogo, čeprav se zaveda težavnosti izziva.

Cravinho je medtem pogovor s Safadijem označil za odličnega. "Za dosego trajne prekinitve ognja je bistvenega pomena takojšen, a trajen odziv na humanitarne in politične krizne razmere na Bližnjem vzhodu," pa je na omrežju X zapisalo portugalsko zunanje ministrstvo. V ločeni objavi je poudarilo nepogrešljivo delo ZN-a v okviru trenutnega začasnega premirja v Gazi in temu izrazilo polno podporo.

Po obisku v Amanu sta se Tanja Fajon in Cravinho odpravila v Kairo, kjer sta se sešla z egiptovskim kolegom Samehom Šurkijem, sprejel pa ju bo tudi predsednik Abdel Fatah Al Sisi.

Po srečanjih je ministrica znova poudarila potrebo po politični rešitvi konflikta in trajni prekinitvi ognja v Gazi. Ob tem se je egiptovskim oblastem zahvalila za njihovo pomoč prebivalcem Gaze in za posredovanje pri sklenitvi dogovora med Izraelom in Hamasom o prekinitvi ognja. Zahvalila se jim je tudi za pomoč pri evakuaciji tričlanske slovenske družine iz enklave. Ta je po njenih besedah še vedno v Kairu.

Srečanje z Gejtom je bilo odpovedano

Foto: MZEZ
Foto: MZEZ

Sprva načrtovano srečanje z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gejtom je bilo medtem odpovedano, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Zunanja ministra Slovenije in Portugalske sta potovanje po Bližnjem vzhodu začela v petek, na dan, ko se je v Gazi začelo štiridnevno premirje. Z izraelskim kolegom Elijem Koenom sta obiskala kibuc Kfar Aza na jugu Izraela, srečala pa sta se tudi s predsednikom Jicakom Hercogom.

Tanja Fajon je v Izraelu med drugim pozvala k mirovnemu procesu, ki bo vodil do priznanja Palestine, saj je to namreč po njenem mnenju edino zagotovilo za varnost Izraela. Zatem sta v petek slovensko zunanjo ministrico in njenega portugalskega kolega v Ramali na okupiranem Zahodnem bregu sprejela še palestinski zunanji minister Rijad al Maliki in premier Mohamed Štejeh.

Fajon nadaljuje obisk Bližnjega vzhoda