Študenti v Teheranu so po uboju iranskega znanstvenika protestno zažgali podobo starega in novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in Joeja Bidna. Foto: Reuters
Študenti v Teheranu so po uboju iranskega znanstvenika protestno zažgali podobo starega in novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in Joeja Bidna. Foto: Reuters

"Le nekaj tednov pred prevzemom oblasti v ameriški administraciji je pomembno, da ohranimo možnost za pogovore z Iranom glede njegovega jedrskega programa, ki je lahko rešen s pogovori," so sporočili z nemškega zunanjega ministrstva. "Zato pozivamo vse strani, naj se vzdžijo vsakršnih korakov, ki bi vodili v eskalacijo trenutnega položaja." Tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je vpleteni strani pozval k zadržanosti in izogibanju dejanjem, ki bi vodila k stopnjevanju napetosti v regiji.

Kot poroča Guardian, naj bi poskušal Izrael izrabiti zadnje dneve predsednikovanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi izzval Iran in s tem zaprl morebitne poti za spravo med Teheranom in novo administracijo Joeja Bidna. Novoizvoljeni ameriški predsednik je namreč že napovedal, da bo poskušal jedrski dogovor, od katerega je Trump odstopil, obnoviti. Teheran celo trdi, da naj bi atentat odobril sam ameriški predsednik Trump.

Ubit iranski znanstvenik

Iran: V regiji želijo znova povzročiti kaos

Iran je že pisal uradno pismo generalnemu sekretarju Združenih narodov (ZN) Antoniu Guterresu in Svetu ZN-a v katerem navaja, da obstajajo "resni kazalniki izraelske odgovornosti" za atentat in da si zato Iran jemlje pravico do obrambe. Maščevanje je že v petek napovedal načelnik generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri. Izrael se na atentat uradno še ni odzval.

"Opozorilo pred kakršnimi koli avanturističnimi ukrepi ZDA in Izraela proti moji državi, še posebej v preostalem obdobju zdajšnje ameriške administracije, ima Islamska republika Iran pravico, da brani svoje ljudi in svoje interese," je po poročanju Reutersa v pismu zapisal iranski odposlanec pri ZN-u Madžid Taht Ravanči, ki je Fakhrizadelovo smrt označil za kršitev mednarodnega prava z namenom povzročitve kaosa v regiji.

Rohani Izraelu napovedal povračilne ukrepe

Mošena Fakhrizadeh je bil iranski strokovnjak za izdelavo raket in domnevno vodja iranskega tajnega jedrskega programa. Foto: Reuters
Mošena Fakhrizadeh je bil iranski strokovnjak za izdelavo raket in domnevno vodja iranskega tajnega jedrskega programa. Foto: Reuters

Tudi iranski predsednik Hasan Rohani je v soboto odgovornost za smrt vodilnega iranskega jedrskega znanstvenika Mošena Fakhrizadeha okrivil Izrael in napovedal povračilne ukrepe . Sporočil je tudi, da njegova smrt ne bo upočasnila iranskih jedrskih načrtov.

"Znova so zlobne roke svetovne arogance umazane s krvjo nasilnih uzurpatorjev sionističnega režima," je dejal Rohani po poročanju državne televizije. "Atentat mučenika Fakhrizadeha kaže obup našega nasprotnika in globino njegovega sovraštva … Njegovo mučeništvo ne bo upočasnilo naših dosežkov," je dodal.

Hamenej: Iran ne bo padel v past

Oglasil se je tudi vrhovni voditelj Ali Hamenej. V izjavi na svoji uradni spletni je dejal, da je Izrael deloval kot "plačanec" ZDA, z dejanjem pa naj bi želel ustvariti kaos. "A Iran ne bo padel v past," je zatrdil in pozval h kaznovanju storilcev odgovornih. Tudi njegov vojaški svetovalec Hosein Dehgan je po poročanju britanskega BBC-ja obljubil, da bodo storilce udarili kot grom.

Hamenej je pristojne pozval k nadaljevanju znanstvenih prizadevanj Fahrizadeha na vseh poljih njegovega delovanja. Tudi vodja iranske jedrske agencije Ali Akbar Salehi je zagotovil, da smrt Fahrizadeha ne bo niti ustavila niti ovirala napredovanja v jedrskem programu države.

Izraelski minister: Nimam pojma, kdo je kriv

Izraelski minister in tesni sodelavec izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja Caki Hanegbi je medtem dejal, da "nima pojma", kdo je odgovoren za napad na iranskega znanstvenika. "Ne gre za to, da sem tiho, ker sem odgovoren, resnično nimam pojma," je dejal Hanegbi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je leta 2018 medijem predstavljal tajne dokumente o iranskem jedrskem orožju, kjer je pokazal tudi v petek ubitega iranksega znanstvenika Mošena Fakhrizadeha. Foto: Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je leta 2018 medijem predstavljal tajne dokumente o iranskem jedrskem orožju, kjer je pokazal tudi v petek ubitega iranksega znanstvenika Mošena Fakhrizadeha. Foto: Reuters

Netanjahu Mošena Fakhrizadeha omenjal že leta 2018

Kot spominja BBC, pa je izraelski Netanjahu aprila 2018 zatrdil, da ima dokaze o skrivnem iranskem programu razvoja jedrskega orožja. To naj bi bilo kar 55.000 strani gradiva, ki jih je pridobil in ki da dokazujejo, da Iran zavaja svet od podpisa jedrskega sporazuma leta 2015. Netanjahu je za medije takrat celo pripravil predstavitev v Powerpointu, kjer je pokazal te tajne dokumente, omenil pa je tudi ime Mošena Fakrizadeha.

Iran dolgo zanikal jedrski program

Mošen Fakrizadeh, profesor fizike in član iranske revolucionarne garde, strokovnjak za izdelavo raket, je bil v petek poškodovan v eksploziji na ulici, pozneje je umrl v bolnišnici.

Veljal je za glavnega moža iranskega tajnega programa za razvoj jedrskega orožja, ki so ga ustavili leta 2003, vendar Izrael in ZDA Teheran obtožujejo, da ga je skrivaj vnovič vzpostavil, kar navajajo tudi pristojni pri Organizaciji Združenih narodov. Iran je dolgo zanikal, da želi jedrsko energijo uporabiti za orožje.