Po napadu na Mošena Fakrizadeha blizu Teherana. Foto: Reuters
Po napadu na Mošena Fakrizadeha blizu Teherana. Foto: Reuters

S tem so najverjetneje želeli vzbuditi nasprotovanje med Iranom in njegovimi nasprotniki v zadnjih tednih mandata ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Vojaški svetovalec Iranskega vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja je dejal, da bo napadel morilce Fakrizadeha, ki je hudo ranjen umrl v bolnišnici. Kot poročajo tamkajšnji državni mediji, so oboroženi napadalci streljali na avtomobil iranskega znanstvenika v mestu Absard v bližini Teherana.

Krajevne oblasti so sporočile, da je bilo v spopadu ubitih tudi več napadalcev.

Sorodna novica V Iranu zaznali jedrsko dejavnost, ki je država še ni pojasnila

"Na morilce tega zapostavljenega mučenika bomo streljali kot nevihta, da bomo dosegli, da jim bo za njihova dejanja žal," je na družbenem omrežju Twitter zapisal vojaški vodja Husein Dehgan.

Maščevanje je napovedal tudi načelnik generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri. "Teroristične skupine ter voditelji in izvajalci tega strahopetnega poskusa morajo vedeti, da jih čaka kruto maščevanje," je dejal po poročanju iranske tiskovne agencije Irna, prebivalcem Irana pa zagotovil, da se ne bodo ustavili, dokler ne bodo izsledili in kaznovali vpletenih.

Razstrelili avtomobil in zatem streljali na znanstvenika

Tiskovna agencija Tasnim je sporočila, da so "teroristi razstrelili še en avtomobil", preden so streljali na vozilo, v katerem se je peljal raziskovalec s svojimi varnostniki. Ni znano, kdo je napad zakrivil, a dejstvo je, da se bodo s tem trenja med ZDA in Iranom v zadnjem obdobju Trumpovega predsedovanja stopnjevala.

Iransko obrambno ministrstvo je v izjavi potrdilo, da je jedrski fizik umrl, potem ko je bil ranjen prepeljan v bolnišnico.

Iranski zunanji minister obtožil Izrael

"Teroristi so danes umorili uglednega iranskega znanstvenika," je na Twitterju zapisal zunanji minister Mohamed Javad Zarif. Dodal je, da obstajajo resni znaki, da je v tem "strahopetnem dejanju" pomembno vlogo odigral Izrael.

Mednarodno skupnost je pozval, naj "konča sramotno uporabo dvojnih standardov in obsodi to dejanje državnega terorizma".

Kraj, kjer se je zgodil napad. Foto: Reuters
Kraj, kjer se je zgodil napad. Foto: Reuters

Kdo je bil Fakrizadeh?

Fakrizadeha so zahodni voditelji dolgo opisovali kot vodjo skrivnega jedrskega programa, ki so ga ustavili leta 2003, vendar Izrael in ZDA Teheran obtožujejo, da ga je skrivaj vnovič vzpostavil, kar navajajo tudi pristojni pri Organizaciji Združenih narodov. Iran je dolgo zanikal, da želi jedrsko energijo uporabiti za orožje.

63-letnik je bil član iranske revolucionarne garde in strokovnjak za izdelavo raket. Po poročanju iranske tiskovne agencije Fars so si zato izraelske obveščevalne službe že dolgo prizadevale, da bi ga odstranile. Kot poroča Guardian, do aprila leta 2018 ni bilo mogoče dobiti nobene fotografije tega jedrskega fizika, njegovo delovanje je bilo zakrito.

"Žal ga naša zdravstvena ekipa ni mogla obuditi in pred nekaj minutami je ta menedžer in znanstvenik dosegel visoko mučeništvo po letih truda in težav," so v sporočilu za javnost zapisali predstavniki iranskih oboroženih sil.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na predstavitvi leta 2018 Iran obtožil, da še vedno razvija jedrsko orožje. Foto: Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na predstavitvi leta 2018 Iran obtožil, da še vedno razvija jedrsko orožje. Foto: Reuters

Netanjahu: "Zapomnite si to ime"

Trump je v času, ko je bil predsednik ZDA, večkrat obtožil Iran, da skrivaj razvija jedrsko orožje, odstopil je od dogovora, ki je določal, da Irana ne bodo prizadele sankcije v zameno za to, da bo opustil svoj jedrski program. Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da bo dogovor obnovil.

Trump naj bi, kot je zatrdil uradnik ZDA, skušal pripraviti načrt za napad na Iran, vendar naj bi se zatem odločil, da ga ne bo izvedel.

Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) zatrjuje, da je znanstvenik vodil dejavnosti, ki "podpirajo izvedljiv vojaški vidik (iranskega) jedrskega programa."

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na predstavitvi leta 2018 Iran obtožil, da še vedno razvija jedrsko orožje in da Fakrizadeh sodeluje za tamkajšnje obrambno ministrstvo pri "posebnih projektih".

"Zapomnite si to ime, Fakrizadeh," je poudaril Netanjahu.

"Zgodba ni niti Trump niti Izrael. Zgodba je Iran – naraščajoča groza, da se bo nova ameriška administracija vrnila k jedrskemu dogovoru, ki ogroža sam obstoj zalivskih držav," je povedal Tzachi Hanegbi, ki je del varnostnega kabineta Benjamina Netanjahuja. "Vedeli bomo, kako se spopasti z vprašanjem iranske grožnje, četudi z lastnimi sredstvi," je dodal.

Atentat blizu Teherana