Foto: EPA
Foto: EPA

Izraelsko ministrstvo za turizem je sporočilo, da se bo Kac v Riadu udeležil dogodka pod okriljem Svetovne turistične organizacije ZN-a.

Sorodna novica Normalizacija odnosov med okupatorjem in nedemokratično monarhijo

Med dvodnevnim obiskom naj bi opravil tudi več dvostranskih srečanj, so sporočili iz ministrovega urada, ne da bi navedli, katere države bodo sodelovale na teh pogovorih.

Obisk izraelskega ministra prihaja v času, ko ZDA vedno bolj pritiskajo na Izrael in Savdsko Arabijo, naj normalizirata medsebojne odnose, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že mesece se namreč ugiba, ali bo Savdska Arabija naslednja arabska država, ki bo normalizirala odnose z Izraelom, potem ko so dogovore o vzpostavitvi diplomatskih odnosov s to državo ob podpori ZDA v zadnjih treh letih sklenili Združeni arabski emirati, Maroko in Bahrajn.

Obe državi optimistični

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v petek izrazil optimizem glede otoplitve odnosov, podobnega mnenja je bil pred tem tudi savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Če bi sledila vzpostavitev odnosov med državama, bi se v Riadu s tem odpovedali desetletja trajajočemu stališču, ki nasprotuje priznanju Izraela, dokler ta ne razreši spora s Palestinci, živečimi pod več kot polstoletno izraelsko vojaško okupacijo.

Sorodna novica Za Palestince sledi "strašljivo, a tudi bolj brutalno pošteno obdobje"

Riad poslal delegacijo na Zahodni breg

Savdska Arabija je medtem danes prvič po treh desetletjih poslala delegacijo tudi na okupirani Zahodni breg, ki ga Izrael zaseda od leta 1967. Vodil jo je savdski veleposlanik v Jordaniji Najef Al Sudairi, ki je bil prejšnji mesec imenovan tudi za savdskega veleposlanika na palestinskih ozemljih in generalnega konzula v Jeruzalemu.

Sudairi se je v Ramali srečal s palestinskim zunanjim ministrom Rijadom Al Malikijem in ob tem obljubil, da bo palestinsko vprašanje temeljni kamen vsakega dogovora o normalizaciji, ki ga bo Savdska Arabija sklenila z Izraelom.

Podobne dogovore, ki so jih sklenili Združeni arabski emirati, Bahrajn in Maroko, so Palestinci označili za izdajo.

Al Maliki in Al Sudairi v Ramali. Foto: EPA
Al Maliki in Al Sudairi v Ramali. Foto: EPA