Opozicija je pripravila prvi shod proti Netanjahuju po njegovi zmagi na volitvah 9. aprila. Foto: Reuters
Opozicija je pripravila prvi shod proti Netanjahuju po njegovi zmagi na volitvah 9. aprila. Foto: Reuters

Udeleženci shoda Netanjahuja obtožujejo poskusov sprejetja zakonodaje, ki bi ga varovala pred pregonom zaradi obtožb korupcije. BBC poroča, da mu v prihodnjih mesecih grozijo obtožnice zaradi obtožb goljufije in prejemanja podkupnin.

Sobotni protest pred Muzejem umetnosti je bil prvi opozicijski protest po Netanjahujevi zmagi na aprilskih parlamentarnih volitvah. Nekateri protestniki so nosili fes kape iz otomanskih časov in portrete turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, za katerega pravijo, da "simbolizira tip režima, ki mu nasprotujemo".

Organizatorji so sicer sporočili, da je prišlo več deset tisoč ljudi, po poročanju Al Džazire pa je policija ocenila, da udeležencev ni bilo več kot 10.000.

Gantz: Izraelske sanje razpadajo

Zbrane je nagovoril Benny Gantz, nekdanji načelnik generalštaba izraelske vojske in vodja Modro-belega zavezništva, ki je na zadnjih volitvah izzival Netanjahuja. Dejal je, da izraelske sanje "razpadajo" pod Netanjahujevim vodstvom.

Protestniki Netanjahuja primerjajo s turškim predsednikom Erdoganom. Foto: Reuters
Protestniki Netanjahuja primerjajo s turškim predsednikom Erdoganom. Foto: Reuters

"Obstajajo tisti, ki poskušajo zamenjati vladavino ljudstva z vladavino enega samega človeka in zasužnjiti celotno državo z interesi enega človeka," je dejal Gantz.

Dodal je, da ne bodo pustili, da Netanjahu "spremeni demokratični Izrael v zasebni dvor kraljeve družine ali sultanat".

Februarja je izraelski generalni tožilec Avichai Mandelblit dejal, da namerava vložiti obtožnico zoper Netanjahuja zaradi goljufije in prejemanja podkupnin. Premier naj bi namreč prejemal darila bogatih poslovnežev in delal usluge, da bi pridobil bolj pozitivno poročanje v medijih.

Netanjahu vse obtožbe zanika in trdi, da je žrtev levičarskega "lova na čarovnice". Opozicijske stranke medtem pravijo, da Netanjahu ne more biti še naprej premier, če bo uradno obtožen.

Ali bo moral odstopiti s položaja, bo odločilo vrhovno sodišče, opozicija pa se boji, da bo skušal sprejeti zakonodajo, ki bo omejila pristojnosti najvišjega sodišča.

Pomembno vprašanje naborništva

Netanjahu se že več tednov pogaja s potencialnimi koalicijskimi partnerji, a nove vlade še ni sestavil. Kot poroča Al Džazira, mu še ni uspelo zadovoljiti nasprotujočih zahtev potencialnih partnerjev, predvsem glede vprašanja naborništva ultraortodoksnih Judov.
Pojavljajo se ugibanja, ali bi morali koalicijski partnerji pristati na ukrepe, ki bi oslabili pravosodje.

Zadnji rok je 29. maj, po tem datumu pa lahko predsednik države k sestavi vlade povabi kakšnega drugega poslanca ali poslanko.