ICC je zadnja tri leta preučeval dejanja Izraela na zasedenih ozemljih in v zadnjem času tudi dejanja Hamasa. Foto: Reuters
ICC je zadnja tri leta preučeval dejanja Izraela na zasedenih ozemljih in v zadnjem času tudi dejanja Hamasa. Foto: Reuters

Po prepričanju glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča so Netanjahu, Galant ter trije voditelji palestinskega islamističnega gibanja Hamas – Jahja Sinvar, Mohamed Deif in Ismail Hanija – kazensko odgovorni za vojne zločine in zločine proti človeštvu.

Kot je Khan pojasnil v sporočilu za javnost, bi lahko bila Netanjahu in Galant med drugim odgovorna za iztrebljanje in stradanje civilistov, naklepno povzročanje velikega trpljenja ali hudih telesnih poškodb, ubijanje in usmerjanje napadov na civilno prebivalstvo. Ob tem je opozoril, da je Izrael večkrat samovoljno omejil dobavo humanitarne pomoči v Gazo, med obleganjem enklave pa je tudi večkrat omejil oskrbo s pitno vodo in električno energijo.

"Moj urad trdi, da so bila dejanja storjena kot del načrta za uporabo lakote kot načina vojskovanja in rabe drugih nasilnih dejanj proti civilnemu prebivalstvu Gaze kot sredstva za odpravo Hamasa, zagotovitev vrnitve talcev, ki jih je Hamas zajel, in kolektivno kaznovanje civilnega prebivalstva Gaze, ki so ga dojemali kot grožnjo Izraelu," je dodal Khan.

Benjamin Netanjahu in Joav Galant. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu in Joav Galant. Foto: Reuters

Izrael ima tako kot vse države pravico do samoobrambe, vendar ga ta pravica ne odvezuje obveznosti spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava, je še poudaril. "Ne glede na morebitne vojaške cilje so sredstva, ki jih je Izrael izbral za njihovo doseganje v Gazi, kazniva dejanja," je še dodal.

Trije voditelji Hamasa bi lahko bili po mnenju tožilstva odgovorni za iztrebljanje, ubijanje, zajetje talcev ter mučenje in izvajanje spolnega nasilja. Opozoril je, da obstajajo sumi, da so bili zajeti talci zadrževani v nečloveških razmerah, nekateri od njih pa tudi podvrženi spolnemu nasilju, vključno s posilstvom.

Khan je še dodal, da dokazi kažejo, da so Sinvar, Deif in Hanija 7. oktobra načrtovali in spodbujali zločine. Prepričan je, da zločini v Izraelu ne bi bili storjeni brez njunega dela.

V uradu tožilca so pred zahtevo po izdaji naloga v obeh primerih pregledali vse gradivo, videoposnetke in fotografije s terena. Khan se je srečal tudi z nekaterimi svojci žrtev in zajetih talcev ter obiskal nekatere kraje, prizadete med Hamasovimi in izraelskimi napadi.

"Če ne bomo pokazali pripravljenosti za enako uporabo prava, bomo ustvarili pogoje za njegov propad. S tem bomo razrahljali preostale vezi, ki nas držijo skupaj," je še dodal Khan.

61-letni Sinvar je vodja Hamasa v Gazi od leta 2017. Foto: EPA
61-letni Sinvar je vodja Hamasa v Gazi od leta 2017. Foto: EPA

O zahtevi morajo odločiti sodniki

Zdaj so na potezi sodniki Mednarodnega kazenskega sodišča, ki morajo odločiti, ali obstajajo zadostni dokazi za izdajo naloga za prijetje. Kot poroča BBC, je časovni okvir glede teh odločitev različen, pri čemer včasih minejo tedni in celo meseci med zahtevo po nalogu za prijetje in odločitvijo sodnikov o tem.

V primeru izdaje naloga za prijetje od ICC-ja bi države podpisnice rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča, morale omenjene osebe ob morebitnem vstopu na njihovo ozemlje prijeti in jih izročiti sodišču.

Izrael sicer ni član ICC-ja, Netanjahu pa je že aprila izjavil, da poskusov spodkopavanja izraelske suverenosti od ICC-ja ne bodo nikoli sprejeli. Dodal je, da bi izdaja naloga za aretacijo kršila pravico Izraela do samoobrambe.

Pravnik Miha Šepec o zahtevi tožilca ICC-ja glede vojne v Gazi in primeru Assange

Ogorčenje v Izraelu

Netanjahu je dejal, da gre za absurdno odločitev, katere tarča je celoten Izrael. "Zavračam gnusno primerjavo haaškega tožilca med demokratičnim Izraelom in množičnimi morilci Hamasa," je dejal. "Kako si drznete primerjati Hamas, ki je moril, zažigal, poklal, obglavil, posilil in ugrabil naše brate ter sestre in pripadnike izraelskih oboroženih sil, ki se bojujejo pravično vojno," je bil ogorčen.

"Generalni tožilec v isti sapi omenja predsednika vlade in obrambnega ministra Izraela z ogabnimi nacističnimi pošastmi Hamasa. To je zgodovinska sramota, ki si jo bomo zapomnili za vedno," je izjavil izraelski zunanji minister Izrael Kac.

Naznanil je, da bo Izrael ustanovil poseben odbor za boj proti prizadevanjem tožilca ICC-ja, da bi pridobil nalog za prijetje. Prav tako bo v prihodnje spregovoril z zunanjimi ministri vodilnih držav, da bi jih prepričal, da nasprotujejo zahtevi Khana in se izrečejo, da naloga zoper politike Izraela tudi ob morebitni izdaji ne bodo upoštevali.

Izraelski finančni minister Bezalel Smotrič je zahtevo glavnega tožilca ICC-ja označil za "prikaz hinavščine in sovraštva do Judov", ki spominja na nacistično propagando. "Nalogi za aretacijo zoper njih so nalogi za aretacijo zoper nas vse," je dejal in pozval prijateljske države k ukrepanju za razpustitev Mednarodnega kazenskega sodišča.

Sorodna novica Skrivnostni Hamasov poveljnik napad na Izrael pripravljal več kot dve leti

Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir je premierja Netanjahuja pozval, naj ignorira ICC in njegovega glavnega tožilca, saj sta oba antisemitska. Ob tem je dejal, da je treba vojno v Gazi okrepiti do poraza Hamasa.

Vodja izraelske opozicije Jair Lapid je zahtevo označil za "katastrofo" in izrazil upanje, da se bo ameriški kongres sešel in obsodil ukrep ICC-ja.

Minister v izraelskem vojnem kabinetu Beni Ganc meni, da gre pri zahtevi za "zločin zgodovinske razsežnosti". "Vlečenje vzporednic med voditelji demokratične države, ki je odločena braniti se pred podlim terorjem, z voditelji krvoločne teroristične organizacije je globoko izkrivljanje pravičnosti in očiten moralni bankrot," je dejal Ganc.

Za Hamas zahteva glede njihovih vodij nesmiselna

Hamas je za odločitev tožilca ICC-ja dejal, da "žrtev enači s krvnikom" in spodbuja nadaljevanje genocida v Gazi, zato zahteva razveljavitev zahteve za njegove voditelje. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je zahteva za prijetje izraelskega premierja in obrambnega ministra prišla "sedem mesecev prepozno". Po besedah visokega predstavnika palestinskega gibanja Samija Abuja Zuhrija odločitev ICC-ja spodbuja Izrael, da nadaljuje "vojno iztrebljanje" v Gazi.

Tudi Vasel Abu Jusef iz Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) je dejal, da zahteva tožilstva ICC-ja ustvarja zmedo med žrtvijo in agresorjem. "ICC mora izdati naloge za prijetje izraelskih uradnikov, ki nadaljujejo genocidne zločine na območju Gaze," je prepričan.

ZDA zavračajo primerjavo Izraela s Hamasom

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da gre za "nezaslišano" odločitev. "In naj bom jasen. Kar koli ta tožilec namiguje, med Izraelom in Hamasom ni prav nobene primerjave, nobene," je zatrdil in ponovil, da bodo ZDA stale ob strani Izraelu.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je pojasnil, da ZDA zavračajo zahtevo ICC-ja za izdajo naloga za prijetje. Tudi on je zavrnil primerjavo Izraela s Hamasom, ob tem pa poudaril, da bi lahko zahteva haaškega tožilca ogrozila prizadevanja za dosego prekinitve ognja, dogovor o talcih in povečanje humanitarne pomoči za Gazo.

Slovenija pričakuje neodvisno preiskavo

Zločine, storjene v Izraelu in Palestini od 7. oktobra lani, je treba preganjati neodvisno in nepristransko, ne glede na storilce, je sporočilo slovensko zunanje ministrstvo. V odzivu na zahtevo tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča za izdajo naloga za prijetje voditeljev Izraela in Hamasa je pozdravilo napredek pri preiskavi razmer v Palestini.

"Slovenija odločno podpira delo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) in pozdravlja napredek pri preiskavi razmer v Palestini," je na omrežju X zapisalo zunanje ministrstvo. Dodalo je, da je odgovornost ključnega pomena za preprečevanje grozodejstev in zagotavljanje miru.

Tožilstvo ICC-ja zahteva prijetje voditeljev Izraela in Hamasa