Izrael nediskriminatorno izvaja napade tudi na bolnišnice v Gazi. Foto: Reuters
Izrael nediskriminatorno izvaja napade tudi na bolnišnice v Gazi. Foto: Reuters

ICC, ki lahko proti posameznikom vloži obtožnice zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človeštvu in genocida, preiskuje napad Hamasa na Izrael 7. oktobra in posledični siloviti vojaški odgovor Izraela.

V odziv na poročanje izraelskih medijev, da bi ICC lahko kmalu izdal naloge za aretacijo višjih izraelskih vladnih in vojaških predstavnikov, je zunanji minister Israel Kac v nedeljo opozoril izraelska veleposlaništva, da zaradi nevarnosti "vala resnega antisemitizma" okrepijo svoje varovanje.

"Pričakujemo, da se bo ICC vzdržal izdaje nalogov za aretacijo višjih izraelskih političnih in varnostnih predstavnikov," je dejal Kac. "Ne bomo sklonili glav, ne bo nas odvrnil od cilja in še naprej se bomo borili."

Premier Benjamin Netanjahu je v petek dejal, da razsodba ICC-ja, ne glede na to, kakšna bo, ne bo vplivala na dejanja Izraela, bi pa postavila nevaren precedens. "Pod mojim vodstvom Izrael ne bo nikdar sprejel kakršnega koli poskusa Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu, da bi spodkopal njegovo osnovno pravico do samoobrambe," je zapisal na Telegramu.

Izraelske predstavnike skrbi, da bo sodišče izdalo naloge za aretacije za Netanjahuja in druge visoke predstavnike oblasti zaradi kršenja mednarodnega humanitarnega zakona v Gazi, so poročali izraelski mediji. Kot navajajo, ICC razmišlja tudi o nalogih za aretacijo Hamasovih voditeljev.

Izrael ni član ICC-ja in ne priznava njegovih pristojnosti, imajo pa palestinska ozemlja status članice sodišča od leta 2015.

ZDA medtem morebitne ICC-jeve preiskave ravnanja Izraela v Gazi ne podpirajo. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karin Jean-Pierre je na novinarski konferenci dejala: "Glede preiskave ICC-ja smo bili jasni. Ne podpiramo je in ne verjamemo, da ima ICC pristojnosti zanjo."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oktobra je glavni ICC-jev tožilec Karim Khan dejal, da ima sodišče pristojnost za morebitne vojne zločine tako Hamasa kot Izraela. Po Hanovih navedbah z ekipo dejavno preiskujejo morebitne zločine v Gazi, odgovorne pa bodo pripeljali pred roko pravice.

"ICC je neodvisna organizacija, ki deluje brez kakršnega koli stika z ZDA ali vmešavanja ZDA," je novinarjem medtem dejala ameriška veleposlanica v ZN-u Linda Thomas-Greenfield. Tudi ZDA, tesna zaveznica Izraela, niso članica sodišča.

Matthew Gillet, predavatelj mednarodne zakonodaje na univerzi v Essexu, je za Reuters povedal, da posameznik, proti kateremu bi bil izdan nalog za aretacijo, ne bi mogel potovati v več kot 120 držav članic ICC-ja, vključno z večino evropskih držav, Japonsko in Avstralijo.

Gillet še pravi, da bi, če bi bili izdani nalogi za aretacijo proti izraelskim predstavnikom, nekatere zaveznice lahko ukrepale in denimo zmanjšale dobavo orožja za Izrael ali pa okrnile diplomatske odnose, s čimer bi se okrepila mednarodna osamitev Izraela. "Ti nalogi za aretacijo bi zahodnim liberalnim demokracijam otežili normalne odnose z Izraelom," je dejal.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Da preiskava na ICC-ju intenzivno poteka, nakazujejo tudi navedbe virov, da so preiskovalci sodišča opravili pogovore z osebjem dveh največjih bolnišnic v Gazi, Al Šifi na severu enklave in bolnišnici Naser v Han Junisu na jugu.

Eden od virov je za Reuters povedal, da bi ICC lahko dogodke v bolnišnicah vključil v svojo preiskavo proti Izraelu. Obe bolnišnici sta bili tarči izraelskih napadov, pri čemer so izraelske sile trdile, da se v njih skrivajo pripadniki Hamasa, kar sta zanikala tako Hamas kot osebje bolnišnic.

V zadnjih dneh palestinski predstavniki pozivajo k preiskavi tudi zaradi na stotine trupel, ki so jih odkrili v množičnih grobiščih blizu bolnišnice Naser. Izrael zanika, da bi izvajal vojne zločine, trdi pa, da so bile vse njegove vojaške akcije v bolnišnicah ali njihovi bližini upravičene zaradi navzočnosti borcev Hamasa.

Bolnišnice so v vojnem času po mednarodnem pravu zaščitene, zato bi napadi nanje po ICC-ju lahko veljali za vojne zločine, čeprav lahko to zaščito izgubijo v določenih okoliščinah, če jih uporabljajo borci.

V napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra je bilo po navedbah izraelskih oblasti ubitih okoli 1200 ljudi, 253 pa so jih zajeli za talce. Izrael je v odgovor izvedel silovito ofenzivo v Gazi, v sedmih mesecih vojne je bilo ubitih že več kot 34.000 Palestincev, od tega večina žensk in otrok, razseljenih je 2,3 milijona ljudi, enklava pa je postala kup ruševin.

Preiskava zločinov Izraela in Hamasa na ICC-ju je ločena od tožbe zaradi genocida, ki jo je na Meddržavnem sodišču (ICJ), prav tako v Haagu, vložila Južna Afrika.