Poleg Al Bagdadija je v nočni akciji umrlo tudi več njegovih sodelavcev. Foto: Reuters
Poleg Al Bagdadija je v nočni akciji umrlo tudi več njegovih sodelavcev. Foto: Reuters

Trump je na novinarski konferenci potrdil navedbe medijev, da je Al Bagdadi umrl v nočni akciji ameriških posebnih sil v sirski vasi Briša v bližini meje s Turčijo. Akcije je vključevala "osem helikopterjev in veliko drugih ladij ter letal" in boj na terenu.

"Abu Bakr Al Bagdadi je mrtev. Največji teroristični voditelj je dočakal roko pravice. Umrl je kot pes, kot strahopetec. Svet je zdaj mnogo varnejši kraj. Bog blagoslovi Ameriko," je Trump dejal v svojem slogu. Razkril je, da je operacija trajala dve uri in da so Al Bagdadija ujeli v predor, od koder ni bilo rešitve. S seboj je med begom vzel tri svoje otroke, nato pa sprožil samomorilski jopič. Umrli so tudi otroci. Predtem so ameriški vojaki iz stavbe odstranili enajst drugih otrok, ki v posredovanju niso bili ranjeni, prav tako ni bil ranjen noben ameriški vojak. Več ljudi so aretirali.

Ameriško obrambno ministrstvo je pozneje sporočilo, da sta v akciji ameriških sil umrli tudi dve Al Bagdadijevi ženi.

Ni umrl kot junak, ampak kot strahopetec. Jokal je, cvilil in kričal - in v smrt je s seboj potegnil svoje tri otroke.

Donald Trump

"Izsledki identifikacije so jasni – bil je on," je dodal Trump, ki je znova zatrdil, da so ZDA pod njegovim vodstvom "stoodstotno izbrisale kalifat Islamske države". "Al Bagdadi je bil bolan moški. Bil je zloben in nasilen in prav na tak način je tudi umrl."

Za sodelovanje v operaciji se je zahvalil Rusiji, Siriji, Turčiji, Iraku in sirskim Kurdom, prav tako pa tudi vsem obveščevalcem in oboroženim silam. "Rusija se je vedla odlično, prav tako Irak. Turčija je vedela, kaj načrtujemo. Resnično dobro sodelovanje," je izjavil in razkril, da so Al Bagdadiju sledili nekaj tednov, celotna operacija pa se je začela pred dvema tednoma. Dejal je tudi, da še vedno stoji za svojo odločitvijo o umiku ameriških sil iz Sirije.

Že oktobra leta 2011 so sicer Al Bagdadija ameriške oblasti razglasile za terorista in ponudile nagrado 10 milijonov dolarjev za vsako informacijo, ki bi vodila do njegovega prijetja ali smrti.

Lokacijo naj bi razkrili iraški obveščevalci

Trump se je za sodelovanje zahvalil Rusiji, Siriji, Turčiji in Iraku. Foto: Reuters
Trump se je za sodelovanje zahvalil Rusiji, Siriji, Turčiji in Iraku. Foto: Reuters

Iraške varnostne sile so v izjavi za medije zapisale, da so prav njihovi obveščevalci ameriškim silam razkrili Al Bagdadijevo lokacijo. Vzpostavili so specializirano ekipo, ki je Al Bagdadija skušala izslediti leto dni.

Ameriške vojake so nato iz skrivne lokacije po zraku prepeljali v severovzhodno Sirijo.

Glavni poveljnik Sirskih demokratskih sil, ki delujejo pod vodstvom Kurdov, Mazlum Abdi je medtem zatrdil, da je do "zgodovinske operacije" pripeljalo skupno pet mesecev dolgo obveščevalno delo njihovih sil in ZDA.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je smrt Al Bagdadija označil za ključno točko skupnega boja proti terorizmu. Turško obrambno ministrstvo je v izjavi sporočilo, da so si Turčija in ZDA izmenjale informacije o ameriški operaciji v Idlibu.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Al Bagdadijevo smrt opisal kot "pomemben mejnik". A hkrati gre le za del "daljše bitke, ki jo moramo dobiti". Britanski premier Boris Johnson je podobno poudaril Al Bagdadijevo smrt kot "pomemben trenutek", a dodal, da boj proti IS-ju še ni končan. Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je tvitnil, da je smrt Al Bagdadija hud udarec za IS, vendar gre le za eno fazo boja. Bahrajnski zunanji minister Kalid bin Ahmed Al Kalifa je tvitnil, da je smrt Al Bagdadija smrtni udarec za Islamsko državo.

Rusija dvomi o izvedbi ameriške operacije

Medtem se je Iran na ameriški "dosežek" odzval zadržano. "Tako kot smrt (Osame) bin Ladna ni uničila terorizma, tudi Al Bagdadijeva smrt ne pomeni konca IS-ja," je dejal vladni tiskovni predstavnik Ali Rabiej v Teheranu. Iranski minister za informacije in komunikacijsko tehnologijo Mohamed Džavad Azari Džahromi pa je prek Twitterja sporočil, da so ZDA "uničile svojo lastno kreacijo".

Rusija je medtem izrazila dvome o ameriških trditvah, da so v Siriji izvedli operacijo. Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je v izjavi poudaril, da Moskva nima zanesljivih informacij o dejavnosti ameriške vojske v Idlibu in da v zadnjih dneh na območju niso zaznali nikakršnih zračnih napadov.

Ameriške sile ubile voditelja Islamske države

Domnevna radikalizacija v ameriškem zaporu Camp Bucca

Al Bagdadi naj bi se rodil kot Ibrahim Avad Ibrahim Al Badri leta 1971 v iraški pokrajini Samara. Ker ni imel dovolj dobrih ocen za študij prava ali vojaško kariero, se je ljubitelj nogometa preselil v Bagdad, kjer je študiral islam. V času ameriškega vdora v Irak leta 2003 je bil klerik v mošeji v mestu Samara severno od Bagdada, kjer naj bi tudi organiziral svojo uporniško skupino.

Leta 2004 so ga Američani prvič aretirali in zadrževali v ameriškem zaporu Camp Bucca, kjer naj bi se tudi radikaliziral. Camp Bucca je pozneje postal znan kot "univerza" za prihodnje voditelje IS-ja. Iz pridržanja so ga po desetih mesecih izpustili zaradi pomanjkanja dokazov.

Leto pozneje je prisegel zvestobo vodji Al Kaide v Iraku Abuju Musabu Al Zarkaviju. Po smrti Al Zarkavija in njegovega namestnika leta 2010 je na čelo organizacije stopil Al Bagdadi.

Leta 2014 razglasil kalifat

Al Bagdadi, 47-letni Iračan, je nasilno džihadistično gibanje zgradil v močno silo, ki je leta 2014 na velikem ozemlju Sirije in Iraka razglasila svoj kalifat. Foto: Reuters
Al Bagdadi, 47-letni Iračan, je nasilno džihadistično gibanje zgradil v močno silo, ki je leta 2014 na velikem ozemlju Sirije in Iraka razglasila svoj kalifat. Foto: Reuters

V naslednjih letih je t. i. Islamska država prevzela nadzor nad deli ozemlja Iraka in Sirije. Na vrhuncu svoje moči je imela Islamska država nadzor nad osmimi milijoni prebivalcev in 88.000 kvadratnih kilometrov ozemlja, ki se je raztezalo od severa Sirije prek dolin rek Evfrat in Tigris pa vse do iraške prestolnice Bagdad. IS je ustvaril milijarde dolarjev prihodkov s prodajo nafte, z izsiljevanjem in ugrabitvami, poroča BBC.

A njena moč in vpliv sta se od leta 2017, z izgubo mest Mosul in Raka, počasi zmanjšala, s tem pa je tudi Al Bagdadi postal ubežnik. Zadnja leta naj bi se skrival na severovzhodu Sirije.

Al Bagdadi je nadzoroval krvavi vzpon in končni propad kalifata Islamske države, ob tem pa mu je uspelo ostati skorajda neviden, tako da se ga je prijel vzdevek Duh. Na videoposnetkih se je pojavljal izjemno redko – denimo ob razglasitvi kalifata v Mosulu leta 2014.

Sredi septembra je Islamska država objavila 30-minutni zvočni posnetek, na katerem naj bi govoril Al Bagdadi. V njem je dejal, da borci IS-ja dnevno izvajajo operacije, in pozval somišljenike, naj skušajo osvoboditi ženske, ki so zaradi domnevnih vezi s skupino zaprte v Iraku in Siriji.

Novice o domnevni smrti Al Bagdadija so se v medijih v zadnjih letih že večkrat pojavile, a se do zdaj izkazale za napačne. Kljub smrti voditelja pa po svetu še vedno ostaja velika nevarnost terorističnih napadov posameznih skupin, ki so prisegle zvestobo IS-ju.

Trump: Al Bagdadi je mrtev