Trump ni pojasnil, kako naj bi turško gospodarstvo trpelo. Foto: Reuters
Trump ni pojasnil, kako naj bi turško gospodarstvo trpelo. Foto: Reuters

Kurdi so glavni zaveznik ZDA v boju proti džihadistični skupini Islamska država (IS) v Siriji. Turčija medtem kurdsko milico YPG (Ljudske zaščitne enote), prevladujočo znotraj Sirskih demokratičnih sil, označuje za teroristično skupino, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa se je jezno odzval na ameriško podporo tej skupini.

Pompeo končuje turnejo po Bližnjemk vzhodu

Trump je grožnjo Turčiji objavil v dveh zapisih na družbenem omrežju Twitter, pri čemer ni pojasnil, kakšno škodo naj bi turško gospodarstvo utrpelo, če bo Ankara napadla YPG.

Avgusta lani so ZDA sicer uvedle sankcije in carine na turške izdelke zaradi spora o pridržanem ameriškem državljanu, kar je pripomoglo k velikemu padcu vrednosti turške lire. Turčija je ameriškega pastorja Andrewa Brunsona izpustila oktobra.

Erdoganov tiskovni predsednik Ibrahim Kalin je v odzivu na Trumpove tvite sporočil, da ni razlike med IS-jem in YPG-jem. "Še naprej se bomo borili proti vsem," je zapisal. "Teroristi ne morejo biti partnerji in zavezniki. Turčija pričakuje, da bodo ZDA spoštovale naše strateško partnerstvo in ne želijo, da ga zasenči teroristična propaganda," je dodal Kalin.

V svojih zapisih je Trump še omenil vzpostavitev varnostnega območja, velikega 32 kilometrov, in dodal, da ne želi niti, da bi Kurdi izzivali Turčijo, poroča BBC.

Napadi na IS z letalskih oporišč v bližini?

Do Trumpovih sporočil na Twitterju je prišlo po novih kritikah njegove nenadne odločitve o umiku ameriške vojske iz Sirije. Za to se je sicer odločil, češ da je IS poražen, preostale borce te skupine pa bi lahko napadali tudi iz zračnih oporišč v bližini. Trump sicer ni pojasnil, za katera oporišča gre.

Ameriški predsednik je še sporočil, da je ameriška vojaška prisotnost v Siriji najbolj koristila Rusiji, Iranu in Siriji in da je čas, da se ameriški vojaki od tam vrnejo domov. Zapis je končal s pozivom h koncu "neskončnih vojn".

Trump Turčiji grozi z gospodarskim uničenjem