Turčija v Siriji napada kurdske sile, ki se bojujejo proti džihadistom. Foto: EPA
Turčija v Siriji napada kurdske sile, ki se bojujejo proti džihadistom. Foto: EPA

O kopičenju turških sil poročajo turški mediji in Sirski observatorij za človekove pravice, poroča Guardian. To se dogaja, čeprav je Ankara napovedala zamik ofenzive na vzhodu Sirije zaradi ameriške nenadne napovedi umika sil iz te države. Medtem ko so zavezniki ZDA potezo Donalda Trumpa kritizirali, jo je Turčija pozdravila.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je že 12. decembra napovedal ofenzivo proti kurdski milici YPG na severu Sirije. Obljubil je, da bo s tega območja pregnal kurdske borce, za katere pravi, da so podaljšek kurdskega upora znotraj meja Turčije. ZDA od leta 2014 medtem podpira Kurde v Siriji v boju proti IS-ju, to zavezništvo pa je poslabšalo odnose med Washingtonom in Ankaro.

Turčija je imela že pred zadnjim kopičenjem sil svoje enote na severozahodu Sirije, kjer je podpirala sirske borce, ki iz mest in vasi preganjajo pripadnike IS-ja in kurdske borce. Sirski observatorij je sporočil, da je mejo s Sirijo prečkalo 50 vozil z vojaki in opremo.

Predstavnik vojaškega sveta Manbidža pod vodstvom Kurdov Šarfan Darviš je prav tako potrdil prihod turških okrepitev. "Sprejemamo potrebne ukrepe za zaščito, če bomo napadeni," je dejal.

Jusuf Hamud, predstavnik sirske opozicijske skupine, ki jo podpira Turčija, je medtem dejal, da je namen prihoda turških sil preprečiti silam sirske vlade, da izkoristijo napetosti na območju in zasežejo več ozemlja. Kurdske borce je obtožil, da so pozvali sirsko vlado, naj nadomesti ameriške enote, če se bo res umaknile z območja. Šarfan Darviš takšne očitke zavrača.

Trump je presenetil zaveznike z napovedjo umika iz Sirije. Foto: Reuters
Trump je presenetil zaveznike z napovedjo umika iz Sirije. Foto: Reuters

Trump: Imam Erdoganova zagotovila

Trump je v nedeljo zvečer sicer sporočil, da mu je Erdogan v telefonskem pogovoru zagotovil, da bo uničil vse ostanke džihadistov IS-ja. Ameriški predsednik se namreč spopada z močnimi kritikami zaradi odločitve o umiku iz Sirije, ki jo je upravičil z izjavo, da so premagali IS v Siriji.

"Predsednik Turčije Erdogan me je zelo jasno obvestil, da bo izkoreninil vse, kar je ostalo od IS-ja v Siriji," je na Twitterju zapisal Trump. Izrazil je tudi prepričanje, da je Erdogan "mož, ki je tega sposoben".

Srečanje ZDA-Turčija

Tiskovni predstavnik turškega predsednika Erdogana je sporočil, da v Ankaro na pogovore s turško stranjo prihajajo ameriški vojaški predstavniki.

Poudaril je, da v boju proti IS-u ne bo upočasnitve ter da bo Turčija pri tem sodelovala z Rusijo in Sirijo.

Trump je že pred tem sporočil, da se je po telefonu pogovarjal z Erdoganom in da sta govorila o "počasnem in zelo koordiniranem umiku ameriških sil" iz države. Ameriške sile so sicer v Siriji vodile mednarodno koalicijo proti IS-ju in predvsem skrbele za letalsko podporo kurdskim in uporniškim silam v njihovih bojih proti džihadistom.

Odločitev Bele hiše o umiku iz Sirije in nato še o delnem umiku iz Afganistana je šokirala ameriške zaveznike v svetu, pa tudi domače politike. Po tej odločitvi je odstop napovedal obrambni minister James Mattis, ki ga bo Trump že s 1. januarjem zamenjal z njegovim dosedanjim namestnikom Patrickom Shanahanom.

Macron: Zaveznik mora biti zanesljiv

Trumpovo odločitev je z obžalovanjem sprejel tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. "Zaveznik mora biti zanesljiv," je po poročanju BBC-ja dejal Macron, ki naj bi Trumpa posvaril pred njegovim načrtom. Francija, ključen del koalicije proti IS-ju v Siriji in Iraku, je že sporočila, da bodo njene enote ostale v Siriji.

Erdogan obljublja uničenje ostankov IS-ja