Na egiptovski strani mejnega prehoda Rafa. Foto: EPA
Na egiptovski strani mejnega prehoda Rafa. Foto: EPA

"Ti napadi vključujejo namerno ciljanje civilistov, uničevanje infrastrukture, prisilno razseljevanje in ustvarjanje nevzdržnih življenjskih razmer, kar vodi v humanitarno krizo brez primere v Gazi. Ta dejanja pomenijo očitno kršitev mednarodnega prava, humanitarnega prava in četrte ženevske konvencije iz leta 1949 glede varstva civilnega prebivalstva v vojnem času," so sporočili z egiptovskega zunanjega ministrstva.

Sorodna novica Fajon in Šukri zaskrbljena: Prisilna evakuacija iz Rafe je kršitev mednarodnega prava

Egipt je Izrael kot okupacijsko silo pozval, naj izpolni svoje obveznosti, piše v izjavi. "To vključuje izvajanje začasnih ukrepov, ki jih je izdalo Meddržavno sodišče, da se zagotovi ustrezen dostop do humanitarne pomoči, ki ustreza potrebam Palestincev v Gazi, in da se vzdržimo kakršnih koli kršitev proti palestinskemu ljudstvu, ki je zaščiteno po konvenciji o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida," so dodali.

Na podlagi zahteve Južne Afrike za nujne izredne ukrepe je ICJ januarja letos Izraelu odredil sprejetje takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida in zagotovitev humanitarne pomoči v Gazi.

Sodišče je takrat odredilo, da mora Izrael spoštovati 2. člen konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki med drugim prepoveduje ubijanje pripadnikov določene skupine, povzročanje hudih telesnih ali duševnih poškodb članom skupine in namerno ustvarjanje razmer, katerih namen je povzročiti popolno ali delno uničenje skupine.

Predsednica ICJ-ja Joan E. Donoghue je januarja dejala, da obstaja resna nevarnost, da se bodo humanitarne razmere v enklavi poslabšale, preden bo sodišče izdalo končno sodbo. Sojenje o vprašanju, ali Izrael izvaja genocid v Gazi, bo predvidoma trajalo več let.

Obsodbe nasilja nad civilisti v Gazi prihajajo tudi iz ZDA