Izrael nadzira vse vidike življenja na zasedenih palestinskih ozemljih. Foto: EPA
Izrael nadzira vse vidike življenja na zasedenih palestinskih ozemljih. Foto: EPA

Če se par poroči, bo moral v skladu z novimi pravili po 27 mesecih oditi z Zahodnega brega za vsaj pol leta, poroča BBC. To pomeni zaostrovanje pravil za tujce, ki živijo na zasedenem ozemlju ali želijo priti tja na obisk.

Po novih pravilih, zapisanih v 97-stranskem dokumentu, bodo morali tujci obvestiti izraelske oblasti v 30 dneh po začetku odnosa z nosilcem palestinskega osebnega dokumenta.

Izrael v skladu s svojo dolgoletno politiko prepoveduje dodelitev rezidenčnega statusa tujim partnerjem Palestincev na Zahodnem bregu, zaradi česar na tisoče ljudi živi v nejasnem pravnem statusu.

Organizacija Pravica do vstopa opozarja na "diskriminatorne, krute in samovoljne prakse izraelskih oblasti", ki povzročajo "ogromne humanitarne težave" za može in žene, zaradi katerih so ti ljudje prisilno ločeni od svojih družin na Zahodnem bregu.

Kot so sporočili, bodo nova pravila zgolj "formalizirala in poslabšala številne od že obstoječih omejitev" ter "bodo prisilila številne družine, da se izselijo ali ostanejo v tujini, da ostanejo skupaj".

Izrael močno otežuje življenja Palestincev na zasedenih ozemljih. Na sliki izraelska zastava, v ozadju pa okupirani Vzhodni Jeruzalem. Foto: Reuters
Izrael močno otežuje življenja Palestincev na zasedenih ozemljih. Na sliki izraelska zastava, v ozadju pa okupirani Vzhodni Jeruzalem. Foto: Reuters

V kategoriji obiskov sorodnikov nekateri obiski sploh niso omenjeni v novih pravilih, vključno z obiski bratov in sester, starih staršev in vnukov, piše BBC.

Palestinci in izraelske nevladne organizacije obtožujejo Izrael, da "dviga omejitve na novo raven". Izrael medtem trdi, da so omejitve potrebne iz varnostnih razlogov.

Omejitve tudi za palestinske univerze, za izraelske ne

Zaostrovanje omejitev se nanaša tudi na palestinske univerze in uvajajo kvoto 150 študentskih vizumov in 100 tujih predavateljev. Takšnih omejitev za izraelske univerze ni.

Pritožujejo se tudi poslovneži in humanitarne organizacije. Nova pravila uvajajo stroge omejitve glede trajanja vizumov in njihovega podaljševanja. V številnih primerih pravila preprečujejo, da na Zahodnem bregu delajo ali so tam prostovoljci več kot nekaj mesecev.

"To je demografski inženiring palestinske družbe in osamitev palestinske družbe od zunanjega sveta," je dejala Jessica Montell, izvršna direktorica izraelske nevladne organizacije HaMoked, ki se je glede novih pravil pritožila na izraelskem vrhovnem sodišču.

Nova pravila "močno otežujejo ljudem, da pridejo in delajo v palestinskih institucijah, da so tam prostovoljci, da vlagajo, poučujejo in študirajo," je dejala.

Evropska komisija hvali demokratičnost Izraela, a je zaskrbljena

Evropska komisija je glede izraelskih omejitev za tuje študente in akademike na palestinskih univerzah izrazila zaskrbljenost. V okviru programa Erasmus+ je v letu 2020 na Zahodni breg odšlo 366 evropskih študentov in članov osebja, v istem letu pa je bilo v izraelskih institucijah 1671 Evropejcev.

Komisija je sporočila, da bi moral Izrael olajšati dostop, ne pa ga omejevati, na palestinske univerze za evropske študente. Med junijskim obiskom Izraela je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dejala, da EU in Izrael "delita vero v demokracijo in vrednote".

Palestinska osvobodilna organizacija, krovna organizacija, ki predstavlja palestinsko ljudstvo, je glede novih pravil sporočila, da so to "apartheidska pravila, ki vsiljujo realnost ene države in dveh različnih sistemov".

Sorodna novica Kampanja cepljenja razkriva bistvo izraelskega apartheidskega režima

Vse več opozoril, da Izrael izvaja apartheid

Letos je več mednarodnih organizacij za zaščito človekovih pravic, kot sta Amnesty International in Human Rights Watch (HRW), sporočilo, da Izrael zoper Palestince izvaja apartheid.

Amnesty International opozarja, da Izrael od ustanovitve leta 1948 izvaja politiko zagotavljanja in vzdrževanja "judovske demografske večine". Po vojni leta 1967, ki jo je sprožil Izrael in v kateri so njegove sile zasedle še preostalih 22 odstotkov ozemlja Palestine, je ta država politiko zagotavljanja nadvlade Judov razširila še na zasedene Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gazo, ki je ob tem še pod blokado od leta 2007.

Poročilo, objavljeno na začetku leta, pravi, da danes Izrael vsa ta ozemlja pod njegovim nadzorom upravlja z "namenom koristi za judovske Izraelce na škodo Palestincev, medtem ko so palestinski begunci še naprej izključeni".

HRW pa je nekaj mesecev pozneje objavil poročilo, v katerem med drugim ugotavlja: "Na izraelskih tleh in na palestinskih ozemljih je namen izraelskih oblasti vzdrževati nadzor nad Palestinci. To skušajo doseči z nadzorom nad zemljo in prebivalci in s tem pridobiti koristi za judovske Izraelce. Na tej podlagi iz poročila izhaja, da so izraelski uradniki zagrešili zločine proti človečnosti, natančneje apartheid in preganjanje, kot sta opredeljena v konvenciji proti apartheidu iz leta 1973 in v rimskem statutu iz leta 1998," so zapisali. Dodali so, da država to politiko izvaja zaradi "ohranjanja prevlade judovskih Izraelcev nad Palestinci".