Ameriški pastor Andrew Brunson iz Severne Karoline je na zaslišanju na sodišču v turškem mestu Aliaga zanikal obtožbe o vohunjenju, za kar mu je grozilo 35 let zaporne kazni. Foto: Reuters
Ameriški pastor Andrew Brunson iz Severne Karoline je na zaslišanju na sodišču v turškem mestu Aliaga zanikal obtožbe o vohunjenju, za kar mu je grozilo 35 let zaporne kazni. Foto: Reuters
Pator je bil sicer obsojen na tri leta zapora, a je dve leti že odslužil v priporu. Zaradi slabega zdravja je od julija v hišnem priporu, zdaj pa ga je sodišču oprostilo. Foto: Reuters

Kot je poročal Reuters, je pastor z družino že na letalu za ZDA. "Hvaležni smo predsedniku, članom kongresa in diplomatom, ki niso popustili pritiska na Turčijo, da je pastorja Brunsona izpustila," je dejal pastorjev odvetnik Jay Sekulow. Kasneje pa je objavil, da bo evangeličanskega pastorja v ZDA prepeljala ameriška vojska, in sicer še danes.

Ameriški pastor Andrew Brunson iz Severne Karoline je na zaslišanju na sodišču v turškem mestu Aliaga zanikal obtožbe o vohunjenju, za kar mu je grozilo 35 let zaporne kazni.

Obsojen je bil sicer na tri leta, en mesec in 15 dni zaporne kazni, a jih ne bo odslužil v popolnosti, saj je v priporu že dve leti. Zaradi slabega zdravstvenega stanja je od julija v hišnem priporu. 50-letni Brunson se bo lahko vrnil v ZDA.

50-letni Brunson je imel tudi turško državljanstvo, saj je z ženo in še tremi otroki kot pastor deloval v Izmirski cerkvi vstajenja z okoli dvajsetimi pripadniki.

Na sodišču ameriški diplomati
Zaslišanje pastorja se je začelo po močnem pritisku Washingtona na Ankaro – na sodišču sta bila tako tudi odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu Jeffrey Hovenier in Tony Perkins iz ameriške komisije za versko svobodo.

Turške oblasti so ga aretirale pred dvema letoma, po spodletelem državnem udaru turške vojske, saj so trdile, da je vohunil za Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki v Turčiji in ZDA velja za teroristično organizacijo. Obtožili so ga tudi vohunjenja za gibanje Fethullaha Gülena, ki se je zatekel v ZDA in živi v Pensilvaniji.

ZDA uvedle "kazenske" carinske ukrepe
ZDA od Turčije, sicer zaveznice v zvezi Nato, že nekaj časa zahtevajo izpustitev pastorja. Ker Ankara zahtevi ni ugodila, so ZDA na začetku avgusta uvedle sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve, Turčija je odgovorila s podobnim ukrepom.

ZDA so zaradi spora glede pastorja nato sredi avgusta uvedle višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije, zato se je znižala vrednost turške lire. Turčija je odgovorila z zvišanjem carin na ameriške izdelke.