Turška vojska je objavila posnetke napada na tarče sirske vojske v Idlibu. Foto: Reuters
Turška vojska je objavila posnetke napada na tarče sirske vojske v Idlibu. Foto: Reuters

Turški minister za obrambo Hulusi Akar je sporočil, da naj bi turška vojska prav tako sestrelila pet sirskih vojaških helikopterjev, zadela 23 tankov, 23 havbic in uničila dva protiletalska sistema.

Moskva: turški vojaki v bojnih enotah s teroristi

Rusko obrambno ministrstvo je v odzivu sporočilo, da je bilo 33 turških vojakov, ki jih je napadla in ubila sirska vojska, "v bojnih enotah terorističnih skupin, ki so bili tarča obstreljevanja sirskih čet". V Moskvi so dodali, da turške sile niso sporočile svojih položajev na območju, "kjer ne bi smele biti prisotne", in da ruske zračne sile ne delujejo na tem območju.

Srečanje Erdogana in Putina

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin sta v telefonskem pogovoru že izrazila zaskrbljenost nad dogodki v sirski pokrajini Idlib in se strinjala, da je treba sprejeti dodatne ukrepe za normalizacijo položaja. Prav tako sta se strinjala, da se v prihodnjih dneh sestaneta.

Zaostrene razmere v sirski pokrajini Idlib

Pozivi k umiritvi razmer

ZN poziva k takojšnji ustavitvi spopadov, generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pa je vse vpletene pozval k umiritvi v "teh nevarnih razmerah". V telefonskem pogovoru s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavosoglujem je "obsodil nadaljevanje zračnih napadov sirskega režima in njene zaveznice Rusije v provinci Idlib".

Do nevarne zaostritve razmer na severozahodu Sirije prihaja po večtedenskih napetostih med Ankaro, ki podpira uporniške skupine, in Moskvo, ki je na strani sirskega predsednika. Sirska pokrajina Idlib je sicer zadnja trdnjava uporniških skupin v Siriji.

Izredno zasedanje Nata

Tiskovni predstavnik vladajoče stranke AKP Ömer Celik je v odzivu na sirske napade na turške položaje zahteval odločno podporo Nata in hkrati zagrozil, da bo Turčija odprla meje z Evropo za sirske begunce v državi.

Severnoatlantski svet Nata se bo danes v okviru 4. členu sestal na izrednem zasedanju. V okviru 4. člena lahko katera koli članica Nata zaprosi za srečanje, ko meni, da je ogrožena njena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost.

Turčija grozi Siriji

Turška vojska je v noči na petek napadla položaje sirske vojske. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po napadu nemudoma sklical izredni varnostni vrh, na katerem so v četrtek zvečer sklenili, da bo Turčija "enako" odgovorila na napade sirskega režima. V zadnjem mesecu je v Siriji vključno z zadnjim napadom skupno padlo 53 pripadnikov turških varnostnih sil.