Turčija je že dalj časa vojaško prisotna v Siriji, kjer podpira upornike proti vladi predsednika Bašarja Al Asada. Foto: Reuters
Turčija je že dalj časa vojaško prisotna v Siriji, kjer podpira upornike proti vladi predsednika Bašarja Al Asada. Foto: Reuters

Devet turških vojakov je ranjenih, od tega eden huje. Medtem ko Turčija sporoča, da so sirske vladne sile izvedle obstreljevanje, čeprav so bile pred tem obveščene o položajih turške vojske, pa je Rusija, glavna zaveznica Damaska, v odzivu sporočila, da so sirske sile streljale na turške vojake zaradi pomanjkljivih informacij.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so turške sile v območju zmanjšane napetosti v Idlibu ponoči spremenile lokacijo, o tem pa da niso obvestile ruske strani. Sirske vladne sile so na območju zahodno od Sarakeba obstreljevale teroriste, pri tem pa je obstreljevanje doseglo tudi turške sile, so še dodali v Moskvi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Turčija je odgovorila s protinapadom na položaje sirske vojske v Sarakebu v Idlibu. Pri tem je bilo po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu ubitih najmanj šest sirskih vojakov, še 20 pa jih je bilo ranjenih.

Sorodna novica Turški vdor kršitev mednarodnega prava, a kurdsko vprašanje "ni črno-belo"

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki v Siriji podpira upornike, je sicer povedal, da je bilo ubitih med 30 in 35 pripadnikov sirskih sil. "Naša letala F-16 in topništvo v tem trenutku obstreljujejo tarče, ki jih je določila naša obveščevalna služba," je povedal.

Rusijo je pozval, naj se ne vmešava. "Predvsem ruskim oblastem želim sporočiti, da naš sogovornik niste vi, ampak sirski režim, ne stojte nam na poti," je poudaril Erdogan. "Ne moremo ostati tiho, ko naši vojaki padajo kot mučeniki. Še naprej bomo zahtevali odgovornost," je dodal.

Turčija pred napadom pripeljala okrepitve

Obstreljevanje se je začelo dan po prihodu večjega turškega vojaškega konvoja na območje med ofenzivo sirske vojske.

V turškem konvoju je bilo več deset oklepnikov, cistern z gorivom in tovornjakov, ki so prevažali tanke in oklepna vozila.

Al Džazira poroča, da so, medtem ko sirske vladne sile napredujejo proti severu Idliba, trije od 12 turških vojaških opazovalnih točk obkoljeni s strani sirskih vladnih sil. Turčija naj bi s prihodom novih sil želela vzpostaviti novo vojaško točko in preprečiti napredovanje sirskih sil proti Alepu.

Gre za prvi primer, ko so sirske sile ubile turške vojake po sporazumu iz Astane iz leta 2017, ko so se Iran, Turčija in Rusija dogovorili o vzpostavitvi območij zmanjšanih napetosti v Siriji.

Sirske sile so sicer že večkrat napadle turške vojaške točke, smrtne žrtve med turškimi silami pa so nekaj novega.

V pokrajini Idlib živi okoli tri milijone ljudi, številni pa so razseljeni iz drugih delov države zaradi spopadov.

Sirija: Ubitih šest pripadnikov turške vojske