Do leta 2015 je princesa živela v Londonu. Foto: AP
Do leta 2015 je princesa živela v Londonu. Foto: AP

Al Saudova, znana po tem, da ne skopari s kritikami na račun savdske politike, je izginila, potem ko so ji savdske oblasti zavrnile pot v tujino, kamor je hotela odpotovati zaradi zdravstvenih razlogov, poroča Deutsche Welle (DW).

Vir, blizu princesi, je za DW povedal, da čeprav je bila družina v stiku s princeso, ta ni mogla odkrito govoriti z njimi, ker da vso njeno komunikacijo nadzirajo.

Princesa Basmah že dolgo lobira za ustavne reforme in človekove pravice v Savdski Arabiji in celotni regiji. Njen domnevni hišni pripor naj bi bil odrejen v času, ko prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu vse bolj predstavljajo trn v peti kritiki savdskega režima, zaradi česar se množijo izginotja, umori, aretacije in ustrahovanje teh.

Vir je za DW povedal, da so princeso Basmah priprli marca letos, ker so menili, da namerava s svojo hčerko zbežati iz države, potem ko naj bi odpotovala v Švico na zdravstveni poseg. Vse od takrat savdske oblasti ne odgovarjajo na vprašanja o tem, kje je princesa.

Prizemljeni polet za Švico

Dokumenti kažejo, da sta imeli princesa in njena hčerka dovoljenje za polet iz Džede 18. decembra lani, za nujno zdravstveno obravnavo, za katero je zaprosil njen švicarski zdravnik. V ZDA živeči odvetnik Leonard Bennett, ki je pot uredil, je povedal, da so princesino letalo prizemljili, ona pa ga ni smela zapustiti.

Savdske oblasti niso bile nič kaj srečne s princesinim aktivizmom. Foto: AP
Savdske oblasti niso bile nič kaj srečne s princesinim aktivizmom. Foto: AP

Približno dva meseca pozneje "je izginila z radarja; nihče ni vedel, kje je". "Pravzaprav smo se bali najhujšega," je povedal Bennett. Po vztrajnih poskusih, da bi jo priklicali, "se je znova pojavila, pri tem pa zvenela močno kot talka", je dodal.

Neimenovani savdski vir dodaja, da savdske oblasti niso odkrile nobenih trdnih dokazov, da je imela princesa namen zbežati, a da še vedno ne vedo, kje jo zadržujejo. Prav tako ne ve, kdo je dal ukaz za princesino aretacijo, a vztraja, da ni bila politično motivirana.

Princesa je sicer običajno zelo dejavna tudi na Twitterju, a od februarja novih objav ni bilo.

Dejavna v mednarodnih medijih

Princesa Basmah, mati petih otrok, je začela za savdske medije pisati leta 2006, a je nato zašla v poslovne vode in postala glasna zagovornica reform, kar ni bilo ravno všeč savdskim oblastem.

Po ločitvi se je leta 2010 preselila v London, kjer je postala ugledna medijska figura, ki se je pojavljala na vrsti mednarodnih forumov, kjer so poudarjali korupcijo, težave s človekovimi pravicami in neenakost po regiji.

Sorodna novica Sestra savdskega prestolonaslednika obsojena zaradi ukaza stražarju, naj pretepe vodovodarja

Poleg tega je tudi lobirala za ustavne reforme v kraljevini, s katerimi bi zajezili moč verske policije, ženske pravice pa vpisali v ustavo.

Leta 2012 je princesa za BBC povedala, da jo žalosti, da Savdska Arabija ni izpeljala načrtov za ustavno monarhijo, ki bi ločila položaj kralja od položaja premierja, kar si je zamislil njen pokojni oče kralj Saud.

V intervjuju za The Independent istega leta je razkrila, da ima kar nekaj težav zaradi svojih stališč – tako z uredniki v Savdski Arabiji, ki so ji cenzurirali članke, kot tudi z oblastmi, ki da so ji dale vedeti, da kritike niso dobrodošle.

Princesa je sicer vztrajala, da njene kritike ne letijo neposredno na kraljevo družino, ampak da se raje osredotoča na druge ravni administracije. Viri za DW še navajajo, da je princesa vedno poudarjala, da je širši družini zvesta in da ne bi storila ničesar v škodo svoje države.

Leta 2015 se je preselila nazaj v kraljevino, del podjetij v Londonu pa prepisala na eno od hčerk, a se je še naprej pojavljala v mednarodnih medijih. Njen zadnji tovrstni nastop je bil januarja lani, ko je pozvala h koncu savdske vojne v Jemnu.