Uničena stavba, v kateri je bil ubit Kaled Mansur. Foto: EPA
Uničena stavba, v kateri je bil ubit Kaled Mansur. Foto: EPA

Premirje med obema stranema so predlagali egiptovski posredniki. Da bosta odložila orožje, sta pred tem ločeno napovedala Izrael in skrajno palestinsko gibanje Islamski džihad. Prekinitev ognja velja od 23.30 po našem času.

Ob napovedi prekinitve ognja sta se tako Izrael kot Islamski džihad zahvalila sosednjemu Egiptu za posredovanje v konfliktu. Džihad je sicer opozoril na svojo pravico, da "se odzove na vsako izraelsko agresijo". Prav tako so v Izraelu poudarili, da se bodo v primeru kršitev ostro odzvali.

Najhujše nasilje letos

Izraelska vojska je tudi v nedeljo nadaljevala raketne napade na položaje Islamskega džihada v Gazi, ki jih je začela v petek po stopnjevanju napetosti zaradi ponedeljkove aretacije enega od vodij gibanja na okupiranem Zahodnem bregu.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo od petka ubitih 32 ljudi, med njimi pet otrok, v izraelskih napadih pa je bilo ranjenih najmanj 215 ljudi.

Izrael je sicer Islamski džihad obtožil, da so za nekaj smrtnih žrtev krivi njegovi pripadniki, in trdi, da so izstrelili raketo, ki je ubila več otrok v Džabaliji, a teh navedb ni mogoče preveriti.

Izraelska vojska je sporočila, da bi lahko operacija, ki so jo po njenih navedbah začeli zaradi "takojšnje grožnje" Islamskega džihada, trajala teden dni.

V petkovem napadu je bil ubit najvišji poveljnik Islamskega džihada Tajser Al Džabari, v sobotnem napadu na hišo v Rafahu na jugu Gaze pa drugi najvišji poveljnik Kaled Mansur, ki je predtem preživel pet poskusov atentata, poroča BBC. Izraelska vojska ga je obtožila, da načrtuje vojaške operacije zunaj Gaze.

Življenje v Gazi se je povsem ustavilo zaradi izraelskih napadov. Foto: Reuters
Življenje v Gazi se je povsem ustavilo zaradi izraelskih napadov. Foto: Reuters

"Brigade Al Kuds žalujejo za članom varnostnega sveta in poveljnikom južne regije, ki je postal mučenik po sobotnem izraelskem zračnem napadu," je v izjavi zapisal Islamski džihad. Brigade Al Kuds so vojaško krilo Islamskega džihada.

Poleg zračnih napadov so izraelske sile izvedle tudi več racij na Zahodnem bregu in pri tem prijele približno 19 članov Islamskega džihada.

Islamski džihad je v odziv na smrt Mansourja iz Gaze izstrelil več raket tudi v smeri Jeruzalema, ki pa niso zahtevale žrtev. "Kri mučenikov ne bo zaman," so sporočili.

Kot je sporočila izraelska vojska, so žrtve na izraelski strani preprečili z obrambnim sistemom Železna kupola, s katerim so po njihovih navedbah prestregli 97 odstotkov raket, ki so letele na naseljena območja.

Železna kupola je bila ob začetku delovanja leta 2011 po podatkih izraelskih oblasti 85-odstotno uspešna pri prestrezanju palestinskih raket, med vojno v Gazi leta 2021 pa je narasla na 90 odstotkov. "Ves čas izboljšujemo svoje zmogljivosti," je dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske.

Prestrezni raketni sistem Železna kupola so Izraelci razvili skupaj z Američani. Foto: Reuters
Prestrezni raketni sistem Železna kupola so Izraelci razvili skupaj z Američani. Foto: Reuters

Protiraketni sistem zaradi visokih stroškov prestreznih raket cilja le tiste rakete, ki letijo proti izraelskim naseljem.

Na območju Gaze se je zaradi napadov zadnje tri dni ustavilo običajno življenje, ulice so večinoma prazne in trgovine zaprte. Ker je Izrael pred štirimi dnevi zaprl ključni blagovni prehod, se je ustavila tudi edina elektrarna v Gazi.

Na obubožanem območju ob Sredozemskem morju, velikem 365 kvadratnih kilometrov, živi več kot dva milijona ljudi, večinoma beguncev, ki so pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967 in pod izraelsko blokado od leta 2007.

Pozivi k zadržanosti

EU in Rusija sta v soboto pozvala k maksimalni zadržanosti na vseh straneh ob zaostrovanju razmer v Gazi. Egipt je predlagal premirje in si prizadeva za deeskalacijo konflikta.

Uničenju v Gazi po izraelskih napadih. Foto: Reuters
Uničenju v Gazi po izraelskih napadih. Foto: Reuters

Ameriški State Department je v soboto sporočil, da v celoti podpira izraelsko pravico do samoobrambe, vse strani pa pozval, naj se izognejo stopnjevanju nasilja.

Zadnje napetosti med Palestinci in Izraelci je sprožila aretacija enega od vodij Islamskega džihada, ki so ga v ponedeljek prijeli v izraelski protiteroristični operaciji na Zahodnem bregu.

Izrael nadaljuje z napadi na Gazo