V Iranu veljajo stroga pravila za oblačenje žensk. Foto: EPA
V Iranu veljajo stroga pravila za oblačenje žensk. Foto: EPA

Po protestih, ki jih je v Iranu lansko jesen sprožila smrt 22-letne Kurdinje Mahse Amini in ki so državo pahnili v najhujšo politično krizo v zadnjih desetletjih, se številne ženske, zlasti v večjih mestih, upirajo strogim pravilom o nošenju naglavne rute.

Vlada si je sprva zatiskala oči pred razširjenim kršenjem pravila o nošenju naglavne rute, vendar je to povzročilo jezo med bolj tradicionalnimi pripadniki družbe. V zadnjih dneh so nekateri iranski državljani, zakonodajalci in duhovniki zagrozili, da bodo sami ukrepali, če vlada ne bo uveljavila pravil.

Sorodna novica "Strategija ustrahovanja iranskih oblasti predvsem pri mladih ljudeh ne deluje več"

Po objavi izjave iranskega ministrstva za izobraževanje o strožjih pravilih je več iranskih medijev poročalo o odstopu ministra za izobraževanje Yousefa Noorija, ki ga je predsednik takoj odobril. Noorijev odstop naj bi bil posledica zamude pri izplačilu plač učiteljem na predvečer perzijskega novega leta.

Evropska unija je proti Iranu zaradi nasilnega zatiranja protestov, ki so septembra lani izbruhnili po smrti Mahse Amini, uvedla sankcije, na seznam sankcioniranih pa februarja uvrstila tudi Nurija. Med drugim naj bi bil odgovoren za samovoljno aretacijo študentov med množičnimi protesti.