Tihi protest zaradi zastrupitev je potekal tudi v Bangaloreju v Indiji. Foto: EPA
Tihi protest zaradi zastrupitev je potekal tudi v Bangaloreju v Indiji. Foto: EPA

Tarča domnevne zastrupitve sta bila tokrat študentski dom za dekleta v kraju Urmia na severozahodu in osnovna šola v Tabrizu na severu države. Dekleta so poročala o simptomih, kot so vrtoglavica, slabost in težave z dihanjem. V drugem takem primeru zastrupitev so bile prizadete dijakinje dveh srednjih šol v zahodnem mestu Abhar in v jugozahodnem mestu Ahvaz, je poročala iranska tiskovna agencija ISNA, ki se sklicuje na lokalne zdravstvene uradnike.

Agencija je poročala tudi o zastrupitvah učenk v osnovni šoli v mestu Zanjan na zahodu države. O podobnih primerih skrivnostnih zastrupitev so poročali tudi iz svetega mesta Mašhad na severovzhodu, iz Isfahana v osrednjem delu države in Širaza na jugu.

Zastrupitve v več deset šolah

V Iranu so od konca novembra poročali o več sto primerih zastrupitve, predvsem v svetem mestu Kom, južno od prestolnice Teheran, v katerih je bilo prizadetih najmanj 52 šol, izhaja iz uradnega poročila, objavljenega v soboto. Po podatkih iranskih oblasti je moralo od začetka zastrupitev skoraj 1200 učenk zaradi težav z dihanjem v bolnišnico.

Primeri nepojasnjenih zastrupitev so v državi sprožili val jeze, kritiki pa so obsodili molk oblasti. Približno 500 iranskih umetnikov je podpisalo peticijo, v kateri pozivajo k preiskavi vala zastrupitev v zadnjih treh mesecih, je poročal časnik Šarg. Namerni množični napadi na šole za dekleta imajo za cilj ustvariti "teror" in so v škodo pravicam deklet v družbi, so med drugim zapisali v peticiji, v kateri so pozvali k aretaciji in kaznovanju storilcev.

Raisi: Gre za "sovražnikovo zaroto za ustvarjanje strahu in obupa"

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je v petek dejal, da je ministra za obveščevalne dejavnosti in za notranje zadeve prosil, naj spremljata primere zastrupitev, ter jih označil za "sovražnikovo zaroto za ustvarjanje strahu in obupa" med ljudmi.

Oblasti v Teheranu so ocenile, da gre za poskus zaprtja šol, zlasti dekliških. Namestnik notranjega ministra Madžid Mirahmadi je za tiskovno agencijo Fars dejal, da si zarotniki, ki stojijo za zastrupitvami deklet, prizadevajo "zapreti šole". Tisti, ki stojijo za tem, skušajo sprožiti še več protestov v državi, je še dodal. S tem naj bi mislil na protestno gibanje, ki se je razmahnilo septembra lani, potem ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini. Aretirana je bila zaradi domnevne kršitve strogih pravil oblačenja za ženske.