Iranske oblasti so potrdile, da je bilo hospitaliziranih okoli 1200 učenk. Foto: EPA
Iranske oblasti so potrdile, da je bilo hospitaliziranih okoli 1200 učenk. Foto: EPA

Od začetka zastrupitev novembra lani je moralo skoraj 1200 učenk zaradi težav z dihanjem v bolnišnico, od tega skoraj 800 v svetem mestu Kom južno od Teherana, 400 pa v zahodnem mestu Borujerd, je povedala iranska poslanka Zahra Šejhi, tiskovna predstavnica zdravstvenega odbora iranskega parlamenta.

Samo danes so hospitalizirali več kot sto učenk iz desetih dekliških šol, sedmih v severozahodnem mestu Ardabil in treh v prestolnici Teheran. V Ardabilu so danes hospitalizirali 108 učenk, njihovo stanje pa je stabilno, je poročala iranska tiskovna agencija Tasnim.

Zastrupljena dekleta so poročala o vonju mandarine ali gnilih rib, preden so začele čutiti posledice zastrupitve. Iranski parlament je danes sporočil, da je pri testiranju snovi, ki so jo našli v šolah v Komu, ministrstvo za zdravje odkrilo sledi dušika, ki se večinoma uporablja v gnojilih.

Notranji minister zanika informacije o aretacijah

Iransko generalno tožilstvo je prejšnji teden po petih mesecih zastrupitev odprlo kriminalistično preiskavo zastrupitev. Iranska tiskovna agencija Fars je poročala, da so varnostne sile doslej pridržale tri ljudi.

Notranji minister Ahmad Vahidi je medtem danes aretacije zanikal. Na novinarski konferenci je pojasnil, da še vedno preiskujejo morebitne storilce. Prav tako še nimajo "dokončnega poročila, da bi za zastrupitev učenk uporabili posebno strupeno snov". Zanikal je tudi informacijo parlamenta, da je pri testiranju snovi, ki so jo našli v šolah v Komu, ministrstvo za zdravje odkrilo sledi dušika.

Notranji minister je organiziral tiskovno konferenco, potem ko ga je po številnih kritikah zaradi molka oblasti ob naraščanju števila prizadetih šol iranski predsednik Ebrahim Raisi pooblastil za primere zastrupitev in za obveščanje javnosti o poteku preiskave, da bi "omilili zaskrbljenost družin".

Namestnik ministra zanikal izjavo, da je "nekdo želel zapreti vse šole"

Namestnik iranskega ministra za zdravje Junes Panahi je v nedeljo na tiskovni konferenci dejal, da je "očitno, da so nekateri želeli zapreti vse šole, zlasti dekliške", a pozneje zatrdil, da so ga napačno razumeli, poroča BBC.

Zasebna dekliška šola v Teheranu med epidemijo covida-19. Foto: EPA
Zasebna dekliška šola v Teheranu med epidemijo covida-19. Foto: EPA

Dejal je še, da so bila dekleta zastrupljena s kemikalijami, ki "niso vojaške in so javno dostopne", in da obolele "ne potrebujejo invazivnega zdravljenja". Ljudi je pozval k mirnosti.

"Želijo, da dekleta ostanejo doma"

Zastrupitve so sicer v državi sprožile val jeze. Februarja se je pred pisarno guvernerja v Komu zbralo okoli sto ljudi. "Dolžni ste poskrbeti za varnost mojih otrok! Imam dve hčerki in vse, kar lahko storim, je, da ju ne pustim v šolo," je v enem izmed posnetkov na družbenih omrežjih dejal neki moški.

"To je vojna! To počnejo v srednji šoli za dekleta v Komu, da nas prisilijo, da sedijo doma. Želijo, da dekleta ostanejo doma," pa je dejala neka ženska. Aktivisti odgovorne za napade na šole primerjajo s talibani v Afganistanu in skrajno skupino Boko Haram v Sahelu, ki nasprotujejo izobraževanju deklic. Številni Iranci so bili tudi jezni zaradi molka vlade.

Množični protesti po smrti Mahse Amini

Na družbenih omrežjih se širijo tudi ugibanja, da naj bi šlo za maščevanje dekletom zaradi njihove udeležbe na množičnih protivladnih protestih, poroča BBC. Septembra lani so se po Iranu razmahnili protivladni protesti, potem ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini. Umrla je teden dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute. Po ocenah organizacij za človekove pravice je bilo med protesti ubitih več kot 500 ljudi. Oblasti naj bi aretirale skoraj 20.000 ljudi, več kot sto pa so jih obsodili na smrt.