Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iranska sodna tiskovna agencija Mizan je poročala, da sta bila "zjutraj obešena Mohamad Mahdi Karami in Sejed Mohamad Hoseini, glavna storilca zločina, zaradi katerega je 27-letni Ruhola Adžamian umrl mučeniške smrti".

Žrtev je pripadala prostovoljni paravojaški milici basidž – povezani z Islamsko revolucionarno gardo –, umrla pa naj bi 3. novembra v Karadžu, zahodno od Teherana.

Sodišče prve stopnje je dvojico na smrt obsodilo na začetku decembra. V torek je vrhovno sodišče potrdilo obsodbo.

Tožilstvo je pred tem navedlo, da je 27-letnika ubila skupina žalujočih, ki se je spominjala ubitega protestnika Hadisa Nadžafija.

Človekoljubne organizacije kritične do hitrih sodnih procesov

Iran je doslej že štiri moške usmrtil kljub glasnim pozivom mednarodnih organizacij za človekove pravice, naj jim prizanesejo. Amnesty International je v zadnjem primeru kritizirala "skupno sojenje po hitrem postopku", ki da ni bilo v ničemer podobno ustreznim sodnim postopkom.

Po podatkih organizacije Iran Human Rights (IHR) s sedežem v Oslu je bil Karami star 22 let. Hoseinijeva starost pa ni znana.

Na smrt obsojenih 14 ljudi

Po podatkih francoske tiskovne agencije AFP, ki temeljijo na uradnih informacijah, so sodišča zaradi dejanj, povezanih z demonstracijami, do zdaj na smrt obsodila 14 ljudi.

Štirje od obsojenih so že bili usmrčeni, prva dva decembra lani, dvema je vrhovno sodišče potrdilo obsodbo, šest jih čaka na novo sojenje, dva pa se lahko pritožita.

EU poziva Iran, naj preneha usmrtitve

Na današnji usmrtitvi se je Evropska unija odzvala z obsodbo. Gre za še en znak "nasilne represije iranskih oblasti nad civilnimi demonstracijami", so sporočili.

"EU znova poziva iranske oblasti, naj nemudoma končajo stroge obsodbe vredno prakso izrekanja in izvajanja smrtnih kazni za protestnike," je sporočila tiskovna predstavnica visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Nabila Massrali.

Pozvala je tudi k preklicu preostalih smrtnih kazni, izrečenih v okviru protestov, in zagotovitvi pravičnega postopka za vse pridržane, ki da ne smejo biti podvrženi zlorabam.

Protesti od sredine lanskega septembra

Množični protesti v Iranu potekajo že od sredine septembra, ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini. Protesti predstavljajo enega največjih izzivov za islamsko republiko od njene ustanovitve leta 1979.

Po ocenah ZN-a je bilo od začetka protestov aretiranih približno 14.000 ljudi, nevladna organizacija Iran Human Rights s sedežem v Oslu pa trdi, da je bilo ubitih že 469 protestnikov.

Vrhovni voditelj Irana zamenjal načelnika policije

Vrhovni voditelj Irana ajatola Ali Hamenej je danes odstavil načelnika policije v Iranu Huseina Aštarija, ki ga protestniki krivijo za smrt Mahse Amini. Na čelo policije je imenoval namestnika načelnika Ahmada-Rezo Radana, ki je znan po svojih radikalnih stališčih. ZDA so zanj zaradi kršitev človekovih pravic že pred dvanajstimi leti uvedle sankcije.