Na protestih v Iranu je bilo največ žensk in študentov. Foto: Reuters
Na protestih v Iranu je bilo največ žensk in študentov. Foto: Reuters

Koliko mladoletnikov je to, podpredsednica za ženske in družinske zadeve Ensieh Hazali ni povedala. Iransko ministrstvo za izobraževanje pa je pred dnevi sporočilo, da so otroke, ki so jih prijeli na protestih, poslali v centre za psihološko obravnavo. Števila otrok tudi oni niso sporočili.

Protestov, ki po smrti Amini potekajo od 16. septembra, se večinoma udeležujejo ženske in dekleta. Na njih vzklikajo predvsem protivladne proteste, ženske pa snemajo in sežigajo muslimanske naglavne rute, hidžabe. V zadnjih tednih je na ulicah tudi vse več študentov in učencev.

Spomnimo, Mahso Amini je t. i. moralna policija aretirala zaradi neustrezne nošnje obvezne naglavne rute, čez nekaj dni pa je v policijskem pridržanju umrla.

Uradnih podatkov o aretiranih in ubitih med protesti, ki potekajo po vsej državi, je malo. Iranski poslanec Alireza Beigi je nedavno dejal, da so samo v prestolnici Teheran prijeli 3000 ljudi, med njimi 200 študentov in 200 učencev. Po njegovih besedah so slednje po plačilu varščine izpustili, tako kot večino drugih aretiranih.

Poluradna tiskovna agencija Fars, ki je povezana z Revolucionarno gardo, je nedavno ocenila, da je med zaprtimi skoraj 42 odstotkov mlajših od 20 let, 48 odstotkov pa jih je starih od 20 do 35 let.

Med žrtvami tudi otroci

Organizacije za človekove pravice so že večkrat kritizirale iranske oblasti zaradi slabega ravnanja z mladoletnimi protestniki. Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je opozorila, da so varnostne sile samo septembra na protestih ubile najmanj 23 otrok, med njimi tudi enajstletnika, ki je umrl za posledicami strelnih ran.

Nekateri mladoletniki, ki so umrli, so postali simboli protestov. Med njimi sta tudi 17-letna Nika Šakarami in 16-letna Sarina Esmailzadeh. Po podatkih nevladne Iranske organizacije za človekove pravice s sedežem v Oslu je bilo v vladnem nasilnem zatrtju protestov ubitih najmanj 108 ljudi.