Posledice izraelskega napada na Gazo. Foto: Reuters
Posledice izraelskega napada na Gazo. Foto: Reuters

Po poročanju Al Džazire so eksplozije v stanovanjskih predelih Gaze odjeknile v noči na torek. Med žrtvami so trije poveljniki skrajne skupine Islamski džihad, preostali pa so civilisti, večinoma družine poveljnikov in ljudje, ki so živeli v okolici napadenih stanovanj. Med ranjenimi pa naj bi bili sami civilisti.

Palestinsko gibanje Islamski džihad je potrdilo, da so v napadih umrli trije njihovi voditelji, med njimi sekretar vojaškega sveta brigad Al Kuds, Džihad Hanam, poveljnik vojaškega krila na severu Gaze Halil Al Bahtini in eden od vodij vojaških akcij na Zahodnem bregu Tarek Ezedin.

Raketa je zadela stanovanjsko stavbo v Gazi. Foto: Reuters
Raketa je zadela stanovanjsko stavbo v Gazi. Foto: Reuters

Islamski džihad je v odzivu na napad obljubil maščevanje za ubite voditelje. Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanije pa je izpostavil, da umor vodstva okupatorju ne bo prinesel varnosti, temveč večji odpor.

Izraelska vojska je povedala, da so bili letalski napadi pod imenom Operacija ščit in puščica usmerjeni proti trem pripadnikom palestinskega Islamskega džihada, ki naj bi bili odgovorni za nedavno izstrelitev raket proti Izraelu. Dodala je še, da bo "še naprej delovala za varnost civilistov v Izraelu".

Eksplozije zaradi zračnih napadov, ki so se začeli malo po 2. uri zjutraj (v ponedeljek po 23. uri po srednjeevropskem času), je bilo po navedbah novinarjev francoske tiskovne agencije AFP slišati skoraj dve uri.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Rihard Heht je povedal, da je v napadih sodelovalo 40 letal, v njih pa so dosegli svoje cilje. Po njegovih besedah je izraelsko obrambno ministrstvo kljub temu naročilo vojski, naj se pripravi na morebitno mobilizacijo rezervistov.

V Svetu ZN-a za človekove pravice kritike na račun Izraela

Izrael je danes tudi med univerzalnim periodičnim pregledom Sveta Združenih narodov za človekove pravice zagovarjal zračne napade na Gazo. Predstavnik izraelskih sil Avišai Kaplan je na zasedanju zatrdil, da so napadi potekali v skladu s pravom oboroženih spopadov. Ob tem je poudaril, da Izrael svoje napade usmerja le proti vojaškim ciljem.

Izraelska veleposlanica pri ZN-u v Ženevi Mejrav Ejlon Šahar je vztrajala, da so bili napadi namenjeni "ponovni vzpostavitvi miru in varnosti za državljane Izraela". "Ne bomo dovolili, da bi te teroristične skupine spodkopale prizadevanje za sožitje, ki ga vsi želimo doseči," je še dodala.

Izrael je bil sicer med postopkom periodičnega pregleda deležen ostrih kritik. Številne od skoraj 90 držav, ki so spregovorile, so izrazile zaskrbljenost zaradi stopnjevanja nasilja v državi in obsodile zlorabe Palestincev. Katar in Namibija sta zahtevala "odpravo izraelskega apartheidskega režima", medtem ko je predstavnik Kitajske opozoril, da državo pestita rasizem in ksenofobija.

Veleposlanica ZDA Michele Taylor je ob sporni pravosodni reformi Izrael pozvala, naj "zagotovi nadaljnjo neodvisnost in nepristranskost sodstva". Britanski veleposlanik Simon Manley pa je Izrael pozval, naj "preneha politiko širjenja naselij".

Vojska bo "preučila" tragične smrti otrok

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so med mrtvimi tudi štirje otroci, med 20 ranjenimi pa so nekateri v kritičnem stanju.

Heht je v odgovoru na novinarsko vprašanje o žrtvah med otroki odgovoril, da bodo morebitne tovrstne primere preučili. "Ciljali smo na teroriste. Če je prišlo do tragičnih smrti, bomo to preučili," je dejal. Po njegovih besedah so bili napadi načrtovani že od prejšnjega tedna.

Napadi po smrti palestinskega aktivista v izraelskem zaporu

Prejšnji teden so izraelske rakete obstreljevale gosto naseljeno območje Gaze kot odziv na rakete, ki so bile izstreljene na izraelsko ozemlje po smrti palestinskega aktivista Kaderja Adnana, ki je umrl v izraelskem zaporu. Adnan je umrl po skoraj treh mesecih gladovne stavke. Po podatkih Društva palestinskih zapornikov je Adnan zaradi protesta proti aretaciji brez obtožnice 87 dni zavračal hrano.

Islamski džihad je v odzivu na napad obljubil maščevanje za ubite voditelje. Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanije pa je opozoril, da umor voditeljev okupatorju ne bo prinesel varnosti, temveč večji odpor, poroča STA.

Zaprti mejni prehodi in šole

Izraelska vojska je prebivalcem, ki živijo v pasu 40 kilometrov od meje z Gazo, naročila, naj se do srede zvečer zadržujejo v bližini zaklonišč. Mejni prehodi z Gazo so po poročanju medijev zaprti, zaprte so tudi šole. V pričakovanju morebitnih protinapadov je ustavljen železniški
promet do obmejnega mesta Sderot.

Izrael je v preteklosti že večkrat napadel voditelje Islamskega džihada na območju Gaze. Avgusta lani so bili tako v izraelskem zračnem napadu ubiti vojaški vodja Halid Mansur, njegov namestnik in še en član skupine.

Izraelska vojska raketirala Gazo