Izraelska letala so napadala štiri cilje v Gazi. Foto: Reuters
Izraelska letala so napadala štiri cilje v Gazi. Foto: Reuters

Kot je sporočila izraelska vojska, so bili tarča letalskih napadov v Gazi podzemni predori in delavnice za izdelavo orožja v lasti Hamasa, ki nadzoruje palestinsko enklavo. Na jugu Libanona so po navedbah Izraelcev napadli Hamasovo "teroristično" infrastrukturo. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so vsaj tri eksplozije odjeknile v libanonski regiji Tir. O žrtvah za zdaj ne poročajo.

Izraelski napadi so odgovor na raketne napade iz Libanona na sever Izraela, kamor je bilo izstreljenih 34 raket, od katerih jih je izraelska obramba prestregla 25. Šest preostalih raket je povzročilo škodo na nekaterih hišah na tem območju.

Gre za najhujši raketni napad z juga Libanona na sever Izraela v zadnjih 17 letih, kot je pojasnila izraelska vojska, ne bodo dopustili, da bi Hamas uporabljal ozemlje severne sosede za napade na izraelsko ozemlje.

Večino raket iz Gaze je prestregel izraelski obrambni sistem Železna kupola. Foto: Reuters
Večino raket iz Gaze je prestregel izraelski obrambni sistem Železna kupola. Foto: Reuters

Hamas je v odzivu na napade sporočil, da ne ve, kdo je odgovoren za napade na Izrael. Vodja palestinskega gibanja Ismail Hanija, ki je v Libanonu, je sicer dejal, da Palestinci ne bodo "sedeli križemrok" pred izraelsko agresijo.

Rusija je medtem pozvala Izrael, Palestince in Libanon h končanju stopnjevanja nasilja ter k obnovi trajne prekinitve ognja.

Izraelci vdrli v mošejo Al Aksa

Nove napetosti so se pojavile, potem ko je izraelska policija ta teden dvakrat vdrla v mošejo Al Aksa na Tempeljskem griču v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu in pretepala vernike, na kar so se palestinski borci iz Gaze odzvali z raketnimi napadi na jug Izraela.

Slovenija poziva k umiritvi razmer v Jeruzalemu

Slovenija je zaskrbljena zaradi nasilja v Jerzualemu, je sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. "Na svetih krajih je treba spoštovati status quo. Obsojamo tudi raketne napade na Izrael in pozivamo k deeskalaciji, da bi preprečili nadaljnje nasilje med prazniki," je na Twitterju sporočilo ministrstvo.

"Odziv Izraela, nocoj in pozneje, bo za naše sovražnike zahteval veliko ceno," je po seji varnostnega kabineta dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Čeprav so Izraelci odgovornost za napade iz Libanona pripisali Hamasu, pa poznavalci menijo, da palestinsko gibanje ni moglo delovati brez dovoljenja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah.

Libanonski premier Nadžib Mikati je obsodil kakršne koli vojaške operacije z libanonskega ozemlja, ki ogrožajo stabilnost območja.

Mirovna misija ZN-a v Libanonu (UNIFIL) je sporočila, da je v stiku z obema stranema, ki sta dejali, da si ne želita vojne, a da obstaja nevarnost zaostritve razmer.

Po napadu poziv Izraelcem, naj nosijo orožje

Na Zahodnem bregu pri kraju Hamara sta bili v strelskem napadu na vozilo ubiti dve ženski, tretja je v kritičnem stanju, poroča BBC. Reševalci so sporočili, da sta bili umrli stari okoli 20 let, 45-letno žensko v kritičnem stanju pa so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

Incident so sprva opisovali kot trčenje med izraelskim in palestinskim vozilom, ko pa so prispele enote varnostnih sil, so v izraelskem vozilu našle več lukenj od nabojev, je sporočila vojska.

Komisar izraelske policije Kobi Šabtai je pozval vse Izraelce z dovoljenji za strelno orožje, naj začnejo nositi orožje. "To je morilski napad, ki nas spominja, kako pomembna je teroristična grožnja v različnih oblikah," je dejal.

Izrael izvedel povračilne napade na Libanon in Gazo